piątek, 27 lipca 2012

Krem truskawkowy


mus z kaszy jaglanej
-  świeże lub mrożone truskawki
     ( mogą być maliny, jeżyny lub poziomki  )
-  polewa czekoladowa ( może być własnej roboty)


 Przygotować mus  z kaszy jaglanej w/g przepisu podanego tutaj.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, kilka zostawić do dekoracji, część zostawić i pokroić na ósemki ,  resztę zmiksować z musem jaglanym.

Mus wymieszać z odłożonymi pokrojonymi w ósemki truskawkami, nałożyć do pucharków, zalać polewą czekoladową . Można przybrać truskawkami, wiórkami kokosowymi lub orzechami.






Wegańskie słodkości- edycja letniaOrganizator: kikimora

poniedziałek, 23 lipca 2012

Desernik



ciasto:
-  szklanka mąki
- 8 łyżek oleju
-  3 łyżki płatków owsianych
-3-4 łyżki cukru
-  łyżka octu jabłkowego
-  2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
 - zapach rumowy

Płatki owsiane zalewamy  bardzo gorącą wodą 1 cm ponad powierzchnię, czekamy  aż wystygną.
Z w.w. składników zagniatamy  ciasto.  Oddzielamy jedną trzecią część, całość wkładamy  do lodówki.na pół godziny.

2/3  ciasta rozwałkujemy i wykładamy spód średniej tortownicy, następnie wykładamy wcześniej przygotowaną masę ( patrz niżej), na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta.
  Pieczemy ok 50 minut w temp.180 st. C



masa:
 I : budyń
 -  3 szklanki mleka roślinnego
-  3 budynie ( lub 3 łyżki maki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki pszennej)
-  6 łyżek cukru ( można więcej, jeśli lubisz słodko)
 Gotujemy budyń, zostawiamy by wystygł.
II mus
  -  pół  szklanki kaszy jaglanej
-  1.5 szklanki wody
-  szczypta soli
 -  2 łyżki miodu  np. z mniszka lub cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sparzoną kaszę , zalewamy wodą dodajemy pozostałe  składniki
i gotujemy ok. 20 min. mieszając od czasu do czasu. Zostawiamy do wystudzenia.

III: Potrzebujemy jeszcze :
- 200g wiórek kokosowych
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie rodzynki

 Wystudzony  mus z kaszy jaglanej  miksujemy z olejem, dodajemy masę budyniową. 
Gdy masy połączą się dodajemy wiórki. Mieszamy.

 W tortownicy wykładamy 2/3 ciasta na to masę. na wierzch ścieramy pozostałe ciasto, pieczemy.




Pasta z warzywami


 -  pół  szklanki kaszy jaglanej
-  1.5 szklanki wody
-  sól
-  2 łyżki musztardy
- 1-2 łyżki oleju
- sól, pieprz, curry

 Kaszę jaglaną płuczemy  pod bieżącą wodą i sparzamy wrzącą wodą .
Zalewamy półtorej  szklankami wody, dodajemy sól i gotujemy ,
  ok. 25-30 minut, często mieszając.
 Ugotowaną  pozostawiamy pod przykryciem ok. 10 minut.
 Po przestudzeniu kaszę, miksujemy  mikserem z musztardą , przyprawami  i olejem  (można dodać pół ząbka zmiażdżonego  czosnku ) .

dodatki:
 -  mała marchew
-  małe jabłko
-  ogórek konserwowy
-  pół papryki czerwonej
-  garść posiekanego  szczypioru
 opcjonalnie : orzechy włoskie., koper, natka pietruszki.

Marchew (obraną) i jabłko ze  skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach,
ogórek posiekać, paprykę pokroić w kostkę. 
Dodać warzywka  do masy jaglanej, wymieszać, przyprawić do smaku.
Pastą smarować pieczywo.





środa, 11 lipca 2012

Kotlet zakopiański

- 2 szklanki ugotowanej fasoli
- duża cebula
- 2 marchewki
- 300 g cukinii
- pół szklanki  bułki tartej
- ząbek czosnku
- oliwa, przyprawy
- bułka do obtaczania

Ugotowaną fasolę należy przepuścić przepuścić przez maszynkę lub praskę
Cebulę posiekać i lekko podsmażyć, dodać starte na grubej tarce cukinie i marchewki, wszystko poddusić . Dodać masę fasolową i przyprawy, wymieszać starannie i zdjąć z ognia aby wszystko trochę przestygło. Dodać bułkę tartą,  formować kotleciki i smażyć aż się zrumienią lub upiec w piekarniku.