piątek, 28 grudnia 2012

Truskawkowa granita

-   40 dag truskawek( mogą być mrożone)
-  pół szklanki cukru pudru
-  skórka otarta z pomarańczy
-  sok z jednej pomarańczy
-  2 łyżki soku z cytryny
-  pół szklanki ciepłej  przegotowanej wody


Wszystkie składniki włóż do blendera i dokładnie zmiksuj.
Włóż do plastikowych miseczek i wstaw do zamrażalnika.
 Po  dwóch godzinach gdy granita zamarznie delikatnie wymieszaj widelcem i z powrotem do zamrażalnika.na dwie godziny.  Znów zamieszaj widelcem i wstaw na kolejne dwie godziny.
Po tym czasie przełóż granitę do szklaneczek lub kieliszków.





 W ten sposób możemy przygotować granitę z owoców leśnych, wiśni, malin i jeżyn.

wtorek, 18 grudnia 2012

Pyzy

ciasto :
   -  1 kg ziemniaków
   -  30-35 dag mąki
   -  sól
nadzienie :
   -  ok.15  dag ugotowanej i zmielonej  soczewicy
   -  kilka  podduszonych pieczarek
   -  mała cebulka
   -  sól, pieprz, majeranek, curry

Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w skórkach.
Wystudzić, obrać i zemnleć.
Dodać przesianą mąkę i sól i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 -7 mm, wykrawać szklanką  krążki. Na środek krążka nakładać nadzienie, zlepiać dokładnie formując małe kulki,  lekko spłaszczając je. . Pyzy gotować partiami w lekko osolonej wodzie, ok. 2 minut .
Gotowe wybierać łyżką cedzakową na durszlak.
Podawać polane zrumienioną na bułką tartą, podduszoną cebulką lub po prostu przyrumienione na oliwce.
Do przyrządzenia ciasta możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.





niedziela, 9 grudnia 2012

Pulpety w sosie pomidorowym


 pulpety :
-szklanka soczewicy
- cebulka
-  kilka pieczarek
- pół szklanki ugotowanego ryżu
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
- 2 łyżki oleju
 olej do smażenia

 Soczewicę namoczyć  w zimnej wodzie przez3-4 godziny , następnie gotować kilka minut.
Soczewica ma być al dente:  miękka ale nie rozgotowana. Po wystudzeniu soczewicę przepuszczamy przez maszynkę do soi:), dodajemy ugotowany ryż,  zeszkloną na oleju cebulę z pieczarkami i przyprawy.
Dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku.  Formujemy pulpety, obtaczamy je w mące i  lekko podsmażamy  na oleju z dwu stron.

sos:
- kilka pieczarek
- marchewka
- kawałek pietruszki
- kawałek cebuli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 -3  łyżki oleju
- sól, pieprz,curry, bazylia
 - mozna dodać ząbek czosnku
 
Pokrojoną marchew, pieczarki, pietruszkę i cebulkę krótko dusimy na oleju, często mieszając.
Warzywa oprószamy mąką i podlewamy wodą. Dodajemy podprażony na suchej patelni slonecznik,  koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do sosu dodajemy wcześniej przygotowane pulpety, krótko gotujemy, delikatnie mieszając.
 Sos podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i oczywiście z surówką.




niedziela, 2 grudnia 2012

Orzechowe kotlety

 - szklanka ryżu
- 2 marchewki
- seler średniej wielkości
- półtorej szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 szklanki wody
- sól , pieprz, papryka słodka, oregano
- bułka tarta, otręby
- olej

Na patelni podduszamy w 2-3  łyżkach oleju startą na tarce o grubych oczkach marchew oraz selera,
 po krótkim czasie dodajemy ryż. Gdy warzywa zmiękną dodajemy je do gotującej się wody.
Przyprawiamy do smaku.  Całość gotujemy do momentu gdy ryż wchłonie wodę.
Przykrywamy ścierką i zostawiamy do wystygnięcia.
Orzechy mielimy w młynku do kawy lub przepuszczamy przez maszynkę  "do soi",
dodajemy je do ryżu z warzywami.
Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce wymieszanej z otrębami.
Smażymy na zloty kolor lub pieczemy w piekarniku.