niedziela, 24 lutego 2013

Tofu wędzone w panierce

- opakowanie tofu wędzonego
panierka :
-  mąka, można dodać łyżkę zmielonych płatków owsianych
-  piwo lub woda przegotowana
-  sól, curry, czosnek granulowany, pieprz
-  łyżka oleju
 oraz :
 - bułka tarta
- olej do smażenia

Tofu kroimy na plastry grubości ok.8- 10 mm
Przygotowujemy ciasto na panierkę.
Plastry tofu zanurzamy w cieście, obtaczamy w bułce tartej
 i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
 Po usmażeniu można lekko posypać czosnkiem granulowanym.
Podajemy z warzywami i pieczywem.







wtorek, 19 lutego 2013

Danie w jednym garnku.

 - 3 łyżki ryżu
-  3 łyżki soczewicy
-  marchew
-  pietruszka
- 2 łyżki ziaren słonecznika
-  koncentrat pomidorowy (ok.2-3 łyżki)
-  kilka pieczarek
- kawałek pora i selera
- 2 łyżki oleju
-  można dodać 2 ziemniaki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, bazylia, curry, imbir, ziele ang. liść laurowy
-  natka pietruszki

Warzywa pokroić, zalać wodą ok.2,5 l , dodać wypłukany ryż i soczewicę.
Doprowadzić do wrzenia, gotować.
W tym czasie poddusić pokrojone pieczarki wraz z cebulą.  Dodać do do zupy.
Gotować do miękkości składników ok. 20 minut, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku.
Na koniec zaprawić  świeżo zmielonymi ziarnami słonecznika i posypać natką pietruszki

 Jest to doskonałe, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe.
Zupa zawiera pełnowartościowe białko,  to połączenie ryżu z soczewicą powoduje
wzrost wartości białka o jedną trzecią.







sobota, 16 lutego 2013

Wegańskie jedzonko na facebooku !



Funpage bloga Wegańskie Jedzonko uważamy za otwarty!
Chcesz być na bieżąco z Naszymi nowymi przepisami? Polub nas! :)
   http://www.facebook.com/WeganskieJedzonko


środa, 13 lutego 2013

Walentynkowe rafaello.

 - biszkopt
 - 1 i 3/4  szklanki   mąki
-  3 łyżki mąki kukurydzianej
-  1 szklanka  mleka roślinnego
-  2 łyżki octu jabłkowego
-    pół szklanki cukru ( można mniej)
-   pół szklanki oleju.
-  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótka, następnie dodajemy olej i cukier i miksujemy.
 Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesianą obie  mąki  zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
 Wlewamy do średniej tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
 Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.





masa rafaello :
- 3 szklanki mleka sojowego ( może być waniliowe)
- 3 budynie waniliowe ( na 0,5l mleka)
-  5 łyżek cukru
-  cukier waniliowy
-  2-3 łyżki spirytusu
-  pół kostki  tofu
- 200 g  + 50g ( do posypki) wiórek kokosowych

Budyń rozmieszać w pół szklance mleka, resztę mleka  zagotować dodać  cukier, cukier waniliowy. Ugotować budyń.Wystudzić.
Tofu "ucierać" mikserem z budyniem, na koniec dodać wiórki i alkohol.
Podzielić na trzy części.

 Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na trzy cienkie  płaty.
 Placki  przekładać masą kokosową, na wierzchu powinna  znajdować się masa.
Po wierzchu posypać obficie wiórkami kokosowymi.






wtorek, 5 lutego 2013

Faworki bananowe.

- jedna łyżka siemienia lnianego
- 1/3 szklanki wody
- dojrzały banan średniej wielkości
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ok. 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1/2 l oleju do smażenia,
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania

 Siemię lniane należy zmielić i zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i zostawić do ostudzenia.
Mąkę przesiać.   Z mąki, siemienia, zmiażdżonego widelcem banana, cukru i octu zagnieść ciasto tak jak na kluski. .Dobrze wyrobić. Całość podzielić na trzy części i każdą cienko rozwałkować na grubość  ok. 1 mm ( cieńsze ciasto sprawia , że faworki są chrupiące i smaczne).
Ciasto pokroić na pasy o długości ok. 12 cm i 2-3 cm szerokości. naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.





  Faworki wkładać na rozgrzany olej, gdy zrumienią się przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu ułożyć do ostygnięcia  na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.
Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.






  Pozostałe faworki{ po dosyceniu się :)} przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku lub w woreczku foliowym.