środa, 27 marca 2013

Metrowiec

 Ciasto  jasne :
  -  szklanka mleka sojowego
   -  1 i 1/3 szklanki mąki
   -  4 łyżki cukru
   -  cukier wanilinowy mały
   -  5 łyżek oleju
   -  1 łyżka octu winnego
   -  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
   -  1/3 łyżeczki sody

Ciasto  kakaowe:

   -   szklanka mleka sojowego
   -   szklanka mąki
   -    2 łyżki kakao
    -   3 łyżki cukru
    -   5 łyżek oleju
    -    łyżka octu winnego
    -    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -   1/3 łyżeczki sody

 Mieszamy  po kolei na  każdy placek oddzielnie składniki suche z suchymi,
 mokre z mokrymi, łączymy razem i miksujemy, by składniki dokładnie się połączyły .
 Każdy placek pieczemy w podłużnej foremce 9 cm x 32cm.
 Po wystudzeniu kroimy placki w kromki grubości ok. 8-10 mm.
 Wychodzi 18-20 pasków z białego ciasta i tyle samo z ciemnego.
Układamy na przemian kromkę jasnego, następnie ciemne i znów jasne, ciemne itd.
 Każdą kromkę smarujemy masą i przyciskamy do poprzedniej kromki.

 masa:
 - 3 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
 - 6 łyżki  mąki ziemniaczanej ( lub 3 budynie waniliowe)
-  5 łyżki cukru
-  200 g tofu białego
 Gotujemy budyń. Po wystudzeniu miksujemy z tofu.




 Wychodzi prawie metrowy wąż:)








Ciasto kroimy ukośnie na plastry.




niedziela, 24 marca 2013

Czas pomyśleć o świętach.




Co prawda zostało jeszcze kilka dni do Wielkanocy,
ale już dziś warto pomyśleć o świątecznym menu.
Jeżeli chcemy na święta  zrobić żurek, już najwyższa
pora nastawić  zakwas na żur.






Jeśli mogę pomóc w wyborze, podsunę kilka propozycji na sałatki, ciasta i pasztety..


Sałatka z sosem z granatów





Surówka  z pekinki z sosem z granatu


sałatka z tofu wędzonym


babeczki



desernik




biszkopt

a może rafaello



pasztet sojowo- soczewicowy



pasztet ze słonecznika

















 Inne przepisy znajdziesz na stronach z poprzednich świąt.

Wegański stół Wielkanocny 2011
Wielkanoc tuż, tuż
Świątecznie




niedziela, 17 marca 2013

Makaron z warzywami

- 25 dag grubego makaronu
-  3 łyżki pesto może być z bazylii  lub pietruszki
warzywa:
- marchew,
 - pół cukini
-  kawałek pora
- garść ugotowanej czerwonej fasoli
- kilka liści kapusty pekińskiej
- łyżka ziaren  słonecznika
                                                      - sól, pieprz, curry,  papryka, można dodać ulubione ziola
                                                      - 2 łyżki oleju

Warzywa umyć. Marchew, cukinię i pora pokroić na krążki, poddusić na oleju, pod koniec gotowania dodać kawałki pekinki i ugotowaną fasolę.  Przyprawić do smaku.
Warzywa maję być miękkie ale nie rozgotowane.
Makaron ugotować al dente, przestudzony wymieszać z pastą pesto.
Nałożyć porcję na talerz, obok porcji przygotowanych wcześniej warzyw.
Całość posypać podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
 Podawać koniecznie z surówką.





środa, 13 marca 2013

Pasta zielona.




- 80g migdałów
- pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
- sól, pieprz, curry



Migdały uprażyć na suchej patelni.
Zmiksować ze szczypiorkiem lub natką pietruszki .
Dodać  przyprawy i  ponownie  zmiksować.


















niedziela, 10 marca 2013

Lizaki z kiwi


-  2 owoce kiwi
-  kawałek  gorzkiej czekolady 
  opcjonalnie łyżka mleka


Czekoladę należy  rozpuścić w kąpieli wodnej ( mniejszy garnek z kawałkami czekolady wstawiamy do większego  garnka z wodą
 i podgrzewamy aż czekolada stanie się płynna ).
Kiwi  kroimy w grube plastry (0.8 -10 mm), w owoc  wbijamy patyczki od lodów i zanurzamy w cieplej czekoladzie.
Schładzamy w lodowce i gotowe.




czwartek, 7 marca 2013

Kasza jaglana z brokułem.

-  pół brokuła( ugotowanego al dente)
-  2 małe cebule
-  szklanka kaszy jaglanej
-  półtorej szklanki wrzątku
-  1 łyżka ziaren  gorczycy( najlepiej czarnej)
-  pół łyżeczki kurkumy
-  4 łyżki oleju
-  1 łyżeczka soli
-  garść prażonego sezamu lub słonecznika
-   pieprz, curry

W garnku z grubym dnem uprażyć  gorczycę,  {uwaga ziarenka wyskakują :) }gdy ziarenka zaczną pękać i strzelać dodać pokrojoną cebulę, kurkumę i kaszę, prażyć kilka minut, ciągle mieszając.
Ostrożnie wlać wrzątek, dodać sól i przyprawy. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut,
aż kasza wsiąknie wodę. Wymieszać z ugotowanymi różyczkami brokuła, wyłożyć na talerz.
 Posypać prażonym sezamem lub słonecznikiem.