poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Bezjajeczna jajecznica :)

 - olej do podsmażenia
-  duża cebula
- opcjonalnie : ugotowany ryż (ok. 50% objętości  cebulki)
- pół kostki  drożdży piekarniczych (5 dag)
- pół łyżeczki curry
- szczypiorek do posypania
- sól, pieprz ziołowy

 Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażam na oleju.
 Dodaję resztę składników, mieszam, przyprawiam, podsmażam..
 Posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:)



 Można popijać sokiem z brzozy:)

piątek, 12 kwietnia 2013

Sałatka tropikalna.

-  jedna pomarańcza
- 200g truskawek mrożonych lub z syropu
- 50 g orzechów włoskich
- 50g rodzynek
- 2 plastry ananasa z puszki
-  kiwi
- 3 łyżki soku z cytryny
-  1 łyżka syropu z agawy
- garść pestek  dyni.

Owoce pokroić, wymieszać polać sokiem z cytryny wymieszanym z syropem.
 Po wierzchu posypać pestkami  dyni.

sobota, 6 kwietnia 2013

Sałatka z pieczarkami.

- 30 dag pieczarek
- puszka kukurydzy
- puszka groszku zielonego
- pęczek szczypioru
- kilka łyżek sojonezu
-  sól, pieprz
- 2 łyżki oleju

Pieczarki pokrojone  w kostkę  poddusić na oleju .
 Wystudzone połączyć z kukurydzą, groszkiem i pokrojonym szczypiorem.
Doprawić do smaku. Całość wymieszać z sojonezem lub jaglonezem.




Sałatka łatwa w przyrządzaniu a zrobiła wielką furorę :)

wtorek, 2 kwietnia 2013

Sałatka grecka

- kilka liści sałaty lodowej
- dwa średnie pomidory
-  świeży ogórek
- 80g oliwek
- 100g tofu
 - mały kawałeczek cebuli (najlepiej  czerwonej)
- dowolne kiełki 

sos;
-  3 łyżki oliwy z oliwek
-  łyżeczka oregano
-  ząbek czosnku
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz, kolendra

Opłukaną sałatę rwiemy na  kawałki, układamy w salaterce.
Pomidory kroimy w pół ósemki.
Ogórka obieramy kroimy wzdłuż na części, a potem na kawałki,
skrapiamy sokiem z cytryny.  Cebulę kroimy w pół krążki.
Dodajemy kawałki wcześniej zamarynowanego tofu i pokrojone oliwki..
 Łączymy składniki delikatnie mieszając z sosem.
 Dekorujemy kiełkami.