środa, 24 lipca 2013

Młody bób.

-  bób
-  troszkę oleju
-  cebulka

Wyłuskany, młody  bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości .
Odsączamy.
Na patelni podduszamy drobno pokrojoną cebulkę.
 Zdejmujemy z ognia, dodajemy bób,
 łączymy składniki   i .....smacznego :)






niedziela, 14 lipca 2013

Wege-majonez z ziemniaka.

 -   dwa ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
-  1/3 szklanki oleju
-   1/3szklanki mleka sojowego naturalnego
-  3 łyżki  soku z cytryny
-  2 łyżki musztardy
-   sól (ok.1/3 łyżeczki)
-   pieprz
-  opcjonalnie: ząbek czosnku

Ugotowane i obrane ziemniaki , ( ważne: ziemniaki muszą być jeszcze ciepłe), miksujemy w blenderze  z pozostałymi składnikami, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przyprawiamy do smaku.
 Jeżeli majonez jest za gęsty dodajemy troszkę oleju i  mleka i miksujemy.

Gotowy przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki.
Majonez jest wspaniałym dodatkiem do sałatek.
Możemy go także  używać do zabielania zup i sosów.