czwartek, 26 września 2013

Dyń-ser :)


 - niewielki  kawałek dyni
  -  sól, pieprz
  -  dowolne przyprawy:
     np. czosnek granulowany, papryka ostra
 - olej do smażenia


Obrany kawałek dyni pokroić w cienkie plastry.
Następnie należy posypać solą, pieprzem i czosnkiem.
Pozostawić chwilę by dynia nabrała smaku.
 Smażyć krótko z obu stron na rozgrzanym  oleju.



wtorek, 24 września 2013

Dynia z porem

-   dynia
-   kawałek pora
-   łyżka oleju
-   sól, pieprz, czosnek granulowany

Dynię kroimy na cienkie plastry ( ok.1mm grubości ) solimy, posypujemy pieprzem i  obsmażamy na patelni z dwu stron , dodajemy pokrojony w plastry por, dusimy do miękkości przyprawiamy do smaku.
Podajemy z  dowolną surówką i pieczywem.




niedziela, 22 września 2013

Konfitura z malin


 - 1  kg malin
- 1 kg cukru  
-  1 szklanka wody


Maliny przebrać, czyścić  z szypułek, jeśli trzeba opłukać  na sicie
 i włożyć do garnka.
Zasypać szklanką cukru i pozostawić na 3-4 godziny.
Z pozostałego cukru i szklanki wody zagotować  syrop. Do syropu włożyć owoce wraz z sokiem i gotować na wolnym ogniu, wstrząsając od czasu do czasu  garnkiem.
 Gotować chwilę, następnie odstawić z ognia na kilka minut i ponownie zagotować. Czynność powtórzyć kilka razy.
Konfitury będą gotowe gdy owoce staną się szkliste a syrop dość gęsty.
Dobrze ugotowane konfitury powinny zawierać maliny w całości .
 Gotowe konfitury nakładać do czystych, wyprażonych słoików, zamknąć i na 10 minut postawić do góry dnem.