środa, 29 stycznia 2014

Pasta z kaszy jaglanej na słodko.


- pół szklanki musu z kaszy jaglanej
- średnia brzoskwinia
- 3 łyżki mleka roślinnego
-  łyżka posiekanych orzechów włoskich
-  łyżka ziarna sezamowego
-  kilka rodzynek
- opcjonalnie pół  banana

Ziarno sezamowe zrumienić na suchej patelni., po wystudzeniu  można zmielić w młynku do kawy.
Do zmiksowanej kaszy jaglanej dodać mleko, orzechy, sezam i rodzynki, wymieszać.
Na koniec dodać pokrojoną w kostkę brzoskwinię i banana. Delikatnie mieszamy.


piątek, 24 stycznia 2014

Koktajl wzmacniający

- 4 duże marchewki
- kawałek dyni świeżej lub musu ( może być mrożony)
- banan
- duże jabłko
- pomarańcza
- cytryna
- szczypta kardamonu, imbiru i cynamonu

Cytrynę sparzamy wrzątkiem i wyciskamy sok.
Marchew możemy zetrzeć na tarce, by nie obciążać blendera.
Banana, jabłko i dynię kroimy na małe kawałki,  (jeżeli używany mrożonej dyni, rozmnażamy. ją)  skrapiamy sokiem z cytryny.
 Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do pozostałych składników .
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, dodajemy kardamon, imbiro i cynamon.



czwartek, 23 stycznia 2014

Pasta z soi i pieczarek

- pół szklanki soi
- 15 dkg pieczarek
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  opcjonalnie mała łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, papryka
- sos sojowy jasny w/g uznania
-   łyżka posiekanej natki pietruszki

Soję namoczyć ( ok.12 godz.) i ugotować.  Przepuścić przez maszynkę praskę lub zmiksować w  blenderze.
Pieczarki i cebulkę drobno pokroić i poddusić, pod koniec dodać posiekany czosnek.
Wystudzone pieczarki dodać do zmielonej soi, dodać koncentrat , natkę i pozostałe przyprawy.
 Wymieszać, przyprawić do smaku.





 Podobnie  można przygotować pastę z fasoli, soczewicy lub zielonego groszku.


czwartek, 16 stycznia 2014

Brokuły z selerem


-  200g brokuła
-   kawałek selera korzennego
-   pół jabłka
-   2 łyżki soku z cytryny
-  1-2 łyżka przegotowanej wody
-  2  łyżki sojonezu
-  szczypta cukru
-  sól
 Brokuły ugotować al dente(ok.5 minut ) i drobno pokroić.
Obrany seler zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach.
Jabłko obrać i drobno posiekać.Warzywa włożyć do salaterki, posolić do smaku, skropić obwicie sokiem z cytryny, rozcieńczonym  przegotowaną wodą ze szczyptą cukru. Polać sojonezem. Delikatnie wymieszać.



czwartek, 9 stycznia 2014

Pulpety z pęczaku.

-  szklanka pęczaku
-  2 marchewki
-  1 pietruszka
-  kawałek selera
-  2 łyżki płatków owsianych
-   1 cebula
- 2 łyżki kopru
-  3 łyżki oleju
-  sól, pieprz biały, oregano
-  mąka do obtoczenia

               sos:
     -   łyżka oleju
     -  ząbek czosnku
     -  2 łyżki  koperku
     -  łyżka mąki
     -  sól

Opłukaną kaszę zalać wrzącą wodą (ok. 2 szklanki), posolić i gotować na małym ogniu, aż kasza się rozklei.
Warzywa ( marchew, pietruszkę i seler) ugotować w niewielkiej ilości wody, pod przykryciem, tak, by były al dente. Wywar zostawić do przygotowania sosu.
Wystudzone  warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno pokroić, zeszklić na patelni. Warzywa,  płatki, przyprawy i  koper dodać do kaszy. Wszystkie składniki wymieszać, uformować nieduże pulpety, obtoczyć w mące i lekko podsmażyć.

 przygotować sos:
Rozetrzeć mąkę z olejem, dodać do wrzącego wywaru, mieszając zagotować, dodać koper, roztarty ząbek czosnku i sól.
Połączyć sos z pulpetami.
Podawać z ziemniakami i dowolną surówką .




poniedziałek, 6 stycznia 2014

Kolorowa surówka .

 składniki :
- kilka liści pekinki
- dwa pomidory
- pół czerwonej papryki
- szczypiorek lub pół cebulki
- kilka oliwek
- łyżka posiekanej pietruszki
-sól
Przygotować warzywa.
Pekinkę posiekać, paprykę pokroić w paski, pomidora sparzyć i pokroić w ósemki,
 szczypior i oliwki pokroić w krążki.
Warzywa lekko posolić i delikatnie wymieszać.
 sos
-  2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
 Czosnek utrzeć ze szczyptą soli, połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Przyprawić do smaku.
Gotowym sosem polać warzywa, delikatnie wymieszać, posypać natką pietruszki.
Można przybrać listkiem pietruszki.






sobota, 4 stycznia 2014

Linguine wege

- 8 kotletów sojowych
- posiekany koper
- łyżka soku z cytryny
- surowa marchewka
- cukinia
- makaron linguine
- szpinak
- łyżka oliwy
- sól, pieprz świeżo mielony
- plasterki cytryny do ozdoby

Kotlety ugotować w dobrze przyprawionym wywarze. Odcisnąć, oprószyć  posiekanym koprem, natrzeć sokiem z cytryny, owinąć w folię i odstawić do lodówki na 15 minut.
Makaron zagotować i odcedzić.
Warzywa pokroić najlepiej w cienkie słupki, poddusić,  dodać ugotowany makaron.
Kotlety przyrumienić na oleju z obu stron. 
Makaron z warzywami ułożyć na półmisku , na wierzch położyć kotlety. Udekorować gałązkami kopru lub plasterkami cytryny .