niedziela, 23 lutego 2014

Zapiekanka z soczewicy.

Połączenie ryżu z soczewicą dostarcza nam
 pełnowartościowego białka.

- 3/4 szklanki soczewicy (suchych ziaren)
- pól szklanki ryżu
- półtorej szklanki wody
- marchewka
- kawałek selera
- kawałek pora
- kilka pieczarek
- sos sojowy, sól, papryka słodka
- 2-3 łyżki błyskawicznych  płatków owsianych
 - garść ziaren słonecznika

Soczewicę namoczyć (ok.5-6 godzin) , gotować ok. 5 minut do miękkości ziarenek, ale ma być al dente.
Gotując soczewicę  trzeba uważać bo szybko się rozgotowuje i wtedy jest pozbawiona wartości odżywczych.
Opłukany ryż gotujemy w wodzie, dodajemy starte warzywa i drobno pokrojone pieczarki, i przyprawy, gotujemy do momentu wchłonięcia wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzoną soczewicę przeciskamy przez praskę o grubych oczkach, dodajemy do ryżu, mieszamy.
Na koniec dodajemy płatki owsiane, taką ilość by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Tortownicę wysypujemy ziarnkami słonecznika, wkładamy masę, formując placuszek.
 Po wierzchu można posypać słonecznikiem.
Piec w piekarniku ok 25 minut. 

Z tak przygotowanej masy możemy również uformować kotlety.




piątek, 21 lutego 2014

Kotleciki z ziemniaków

Z pozostałych  ugotowanych ziemniaków można
 szybko zrobić smaczne kotleciki.

- ugotowane ziemniaki np. garść :)
- kilka pieczarek
- kawałek papryki
-kawałeczek pora
-przyprawy w/g uznania
- kilka łyżek  oleju
Drobno pokrojone pieczarki i warzywa poddusić.
Wymieszać z ziemniakami i przyprawami, uformować kotleciki, smażyć na złoty kolor.
Podawać z surówką lub sosem.





niedziela, 16 lutego 2014

Mleko sojowe -truskawkowe, morelowe....



Przepis na mleko:
szklankę suchego ziarna soi, wsypujemy do większej miseczki i zalewamy trzema szklankami wody na około 8-12 godzin. Po tym czasie, ziarno odcedzamy, przesypujemy do blendera lub garnka (jeśli posiadamy robota kuchennego z końcówką blendującą), zalewamy ponownie 3 szklankami świeżej wody i blendujemy około 2 minuty.

Następnie, odstawiamy na palnik, i podgrzewamy do zagotowania od czasu do czasu mieszając. Gdy mleko zaczyna kipieć,zdejmujemy garnek z palnika i przelewamy do durszlaka lub dużego metalowego gęstego sitka. Durszlak najlepiej jest wyłożyć 1 warstwą gazy. Zawartość durszlaka przepłukujemy trzema szklankami przegotowanej wody. Tu uzyskujemy pierwsza porcję mleka. Po ocieknięciu, uzyskaną stałą okrę możemy przerzucić z powrotem do garnka, zalać 3 szklankami wody i zagotować ponownie lub też użyć jej do wyrobu innych dań. W przypadku ponownego gotowania na mleko, po przelaniu do durszlaka nie przepłukujemy już wodą.

Po uzyskaniu mleka dodajemy do smaku szczyptę soli oraz cukier lub syrop. Możemy również dodać wedle gustu np. aromatu waniliowego. Fantastyczne koktajle możemy uzyskać blendując z mlekiem owoce: truskawki, morele, borówki, itp.
 
 

czwartek, 13 lutego 2014

sobota, 8 lutego 2014

Budyń

-  2 x  po pół litra mleka roślinnego
- budyń czekoladowy
- budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru

Gotujemy budyń czekoladowy w/g przepisu, nalewamy do połowy szklanek.
Ugotowanym budyniem waniliowym dopełniamy szklanki.
Dekorujemy kawałkami czekolady, która fajnie rozpuści się w gorącym budyniu.


wtorek, 4 lutego 2014

Sałatka marokańska.

-  15 dag kuskus
-  pół puszki zielonego groszku
-  5 dag rodzynek
-  duża pomarańcza
-  pęczek szczypioru
-  mała czerwona papryka
-  pół ogórka węża
-  kilka liści sałaty
-  3 łyżki oliwy lub  pół szklanki jogurtu wegańskiego
-  kilka listków suszonej mięty

Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty.
Przygotować kuskus w/g przepisu na opakowaniu. 
( zalać wrzącą wodą  ok. 1 cm powyżej poziomu kuskus)
Pomarańczę sparzyć i starannie umyć. Otrzeć ze skórki, skórkę zostawić do sosu.
Pomarańcze podzielić na części, każda przekroić na pół, delikatnie, zachowując sok.
Paprykę pokroić w paski, ogórka obrać i pokroić w kostkę, szczypior drobno posiekać.
Rodzynki wrzucić na suchą, gorącą patelnię, lekko podsmażyć. Gdy napęcznieją, zdjąć, wystudzić.
( uwaga nie przypalić)
Przygotowane składniki połączyć, przyprawić do smaku, delikatnie wymieszać i przełożyć do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty.
 Polać sosem.
Sos:
Pokruszone liście mięty przesiać przez gęste sito, połączyć z oliwą lub jogurtem, dodać startą skórkę pomarańczy.