czwartek, 19 czerwca 2014

Szaszłyki wegańskie.

-   kotlety sojowe
-  pieczarki
-  papryka
-  seler
-  marchew
-  pomidor
- cukinia
-  sól, pieprz, curry, ulubione  zioła

 Kotlety, plastry marchwi i selera krótko gotujemy w odpowiednio przyprawionej wodzie.
Pieczarki, paprykę, cukinię i pomidora kroimy w kawałki, przyprawiamy, możemy zamarynować lub krótko poddusić na oliwce. 
Składniki nadziewamy na patyczki do szaszłyków i .... na grill.


 Warzywa możemy dodawać rożne.

Dżem truskawkowy.



-  2 kg truskawek
-  1 kg cukru
-  sok z cytryny

Truskawki umyć, osączyć, obrać z szypułek, większe pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, po pół godzinie wyłączyć. Następnie czynność powolnego gotowania powtórzyć kilka razy, następnego dnia gotować ponownie aż dżem będzie gęsty.  Gorący nakładać do wygotowanych słoików, odwrócić do góry dnem.
Po wystygnięciu wynosimy  do piwnicy



niedziela, 8 czerwca 2014

Kisiel truskawkowy.



-  25 dag truskawek
- 2 szklanki wody
-  sok z cytryny ( ilość- do smaku)
-  2-3 łyżki cukru
-  2 łyżki mąki ziemniaczanej


Półtorej szklanki wody zagotować z cukrem i sokiem cytrynowym (soku dać tyle by woda była dość kwaśna).
 Truskawki umyć, pokroić na kawałki ( pozostawić kilka do dekoracji) Wrzucić do gotującej się wody.
Mąkę ziemniaczaną rozmącić w pozostałej zimnej wodzie, wlać do gotującego się "kompotu", doprowadzić do wrzenia. Gotować minutę, może dwie:) ciągle mieszając.
Gotowy kisiel rozlać do kompotierek. Można udekorować listkiem mięty, melisy lub truskawką.





 









niedziela, 1 czerwca 2014

Pieczarki nadziewane.

-  kilka pieczarek
- granulat sojowy (odpowiednio do ilości pieczarek)
- cebulka,
- natka pietruszki
- łyżka płatków owsianych
- sól, pieprz,curry i ulubione zioła
- bulion warzywny
- olej
- bułka tarta opcjonalnie  ziarna np. słonecznika


Pieczarki  ( same kapelusiki) wrzucić na wrzącą, dobrze przyprawioną wodę, krótko obgotować.
 Przygotować farsz.
Granulat wrzucić do niewielkiej ilości bulionu warzywnego (z przyprawami),  ugotować, odcisnąć i wystudzić.
 Nóżki pieczarek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, poddusić na oleju dodać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, połączyć z granulatem i namoczonymi płatkami. Wymieszać, gdy farsz jest za rzadki dodać płatki owsiane lub bułkę tartą.
Formować kulki i wkładać je do przygotowanych kapelusików z  pieczarek. Obtoczyć w bułce tartej lub ziarnach .
 Piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu lub smażyć.