środa, 30 lipca 2014

Młode warzywa na patelnię.


-  młoda marchewka, fasolka szparagowa, bób,
-  cukinia, biały kawałek pora, natka pietruszki , koper
-   koncentrat pomidorowy, przyprawy
-  olej do smażenia ,

 Plastry marchewki i pokrojoną w kawałki fasolkę krótko obgotowujemy  w osolonej wodzie (ok.10 min. ) 5 min przed wyłączeniem wrzucamy bób.

 Na rozgrzaną patelnię wrzucamy plastry cukinii  i pora, smażymy krótko z niewielką ilością oleju,  dodajemy obgotowane warzywa .
Na koniec przyprawiamy i dodajemy niewielką ilość koncentratu pomidorowego.
Całość posypujemy  pokrojoną zieloną natkę i koperkiem.







niedziela, 20 lipca 2014

Pierożki z owocami.

ciasto:  
-   2.50 szklanki mąki
    -  ok. 1 szklankę wody
    -  2 łyżki oleju
    -  pół łyżeczki soli

 nadzienie - owoce:
 wiśnie, czereśnie, jagody, truskawki, mogą być również jabłka starte na grubej tarce

Z podanych wyżej  składników zagnieść elastyczne i niezbyt twarde ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować cienko.
Za pomocą szklanki wykrawać kółka, na każde nakładać cukier i owoce, dokładnie zlepiać brzegi.
Przygotowane pierożki gotować partiami w lekko osolonej wodzie. Po 3 -5 minutach od wypłynięcia  wyjąć łyżką cedzakową i wrzucić następną porcję.