wtorek, 30 grudnia 2014

Kolorowy budyń.

- 2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki cukru
- budyń waniliowy
( lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej i cukier waniliowy)
oraz :
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki cukru
- budyń czekoladowy ( lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kakao)
Ugotować oddzielnie  dwa budynie w/g przepisu, nakładać do salaterki lub na talerzyk 2 łyżki budyniu jasnego i 2 łyżki czekoladowego i znów biały i tak do momentu skończenia się budyniów :)
Udekorować tabliczką czekolady lud bakaliami.



A może wolicie tak?





niedziela, 14 grudnia 2014

Krokiety z pieczarkami


 Ciasto  naleśnikowe:
-   2  szklanki  mąki
-  4  łyżki  zmielonych płatków  owsianych
-  2  łyżki  oleju
-   pół  łyżeczki  soli
-  szczypta  pieprzu  i  kurkumy
-  !.5 szklanki mleka sojowego
- 1.5 szklanki wody ( może  trochę  więcej   ciasto  ma mieć  odpowiednią  konsystencję )

Składniki  dokładnie  wymieszaj   najlepiej   z  pomocą   trzepaczki.  Na rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem smaż  cienkie  naleśniki .

      Farsz:
     - 40 dag pieczarek
     -  cebulka
     - olej
Pieczarki i cebulę  drobno  pokrój  podduś   na  oleju  , odparuj  wodę ,
przypraw  solą ,  pieprzem ,  papryką ,   czosnkiem ,  natką  pietruszki .
  Nakładaj  dużą   łyżkę  nadzienia  na  naleśnik  ,
składaj  w  książkę  ( dwa  przeciwległe  boki  do  środka ,  potem    dwa  następne
  i  jeszcze   na pół ) lub  jak  gołąbki .
Panieruj  w  cieście  naleśnikowym  i  bułce  .  Przed  podaniem  podsmaż  na  złoty  kolor .


piątek, 12 grudnia 2014

Sok z kiszonych czerwonych buraków.

- kilogram czerwonych buraków
- 1i pół litra przegotowanej wody
- kilka ząbków czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
-  2 liście laurowe
-  po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

- opcjonalnie :
- 2 łyżki soku z kiszonych ogórków 
-  kromka prawdziwego razowego chleba
  ( decydując się na chleb, musimy  użyć  bardzo dobrej jakości,  bez dodatków chemicznych)

Umyte i obrane buraczki kroimy w plastry. Wkładamy do dużego, wyparzonego  słoja lub glinianego garnka, dodajemy sól, czosnek oraz pozostałe przyprawy i zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą.
 Słój przykrywamy gazą i stawiamy w ciepłe miejsce,. 
Po trzech -pięciu dniach gotowy zakwas przecedzamy, zlewamy do szklanych butelek i wynosimy w chłodne miejsce lub wstawiamy do lodówki.





Taki  sok z kiszonych buraczków  ma mocno rubinowy kolor i może stać do 30 dni.
Możemy go używać do picia lub do przyrządzania czerwonego barszczu.
Buraczki możemy wykorzystać do surówek.

O zdrowotnym działaniu buraków ćwikłowych i soku z buraków, oraz dawkowaniu pisałam tutaj
  Picie soku z buraka surowego i z kiszonych buraków  należy zacząć od małych ilości,  ( 1/4 szklanki soku rozcieńczona taką samą ilością wody) to pozwoli na powolne oczyszczenie  organizmu i  rozpuszczenie kamieni (zwłaszcza osoby  z podejrzeniem  kamieni  w nerkach powinny ostrożnie go  dawkować) .
 Jest to preparat odkwaszający organizm, poprawiający kondycję jelit i wspomagający  wątrobę.
Nie należy pić stężonego kwasu z buraków, ludzie zdrowi powinni rozcieńczać z wodą w stosunku 1:1 a bardzo chorzy 1/3 kwasu i 2/3 wody





 Jeżeli chcemy dodać chleb razowy to kromkę należy wcześniej  ususzyć a przed wrzuceniem do  okręcić gazą. Chleb nie jest konieczny do wytworzenia soku, a ze względu, że często zawiera konserwanty, może zaburzyć  fermentację  .

Uwaga:
Gdyby  na wierzchu pojawiła się pleśń sok należy bezwarunkowo wylać i ...zrobić następny :).