czwartek, 26 lutego 2015

Kapuśniak ze świeżej kapusty.

 -  marchew
-  pietruszka
-  kawałek selera
-  kawałek pora
-  cebulka
-  łyżka oliwy
-  1/4małej główki  białej kapusty
-  łyżka koncentratu pomidorowego
-  sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy
-  ząbek czosnku

Świeżą kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy. W tym czasie gotujemy wywar  z warzyw, dodajemy przyprawy i drobno pokrojoną cebulkę zeszkloną na łyżce oleju. Po ok.10 min. gotowania wrzucamy poszatkowaną kapustę , gotujemy do miękkości warzyw.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i roztarty czosnek.
 Zupę możemy  zagęścić łyżką  ciemnej zasmażki. Przyprawiamy do smaku.






wtorek, 24 lutego 2015

Kotlety z grochu i kuskus w chrupiącej panierce.

 - szklanka grochu łupanego
-  ok. półtorej szklanki wody
-  przyprawy:sól, majeranek, czosnek,
  - mała  marchew
  -  kawałek selera
  -  kawałek pora
  -  łyżka oliwy
   -  pół szklanki kaszy kuskus
- sól, pieprz ziołowy, majeranek, kilka kropel sosu sojowego
-  płatki kukurydziane do panierowania
- olej do smażenia

Groch ugotuj w ok.półtorej szklanki przyprawionej  wody na puree, w razie potrzeby dolej wody.
Ugotowany groch jeszcze ciepły zmieszaj z majerankiem i  przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Wystudź.
Marchew i seler starty.na tarce o grubych oczkach, por drobno pokrojony podduś na oleju.
Kaszę kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzącą, osoloną wodą  taką ilością , by sięgała 2 cm powyżej poziomu kaszy.
Grochowe puree, warzywa i kuskus przypraw do smaku, wymieszaj.  Formuj kotlety, obtaczaj w pokruszonych płatkach kukurydzy.
Smaż na złoty kolor.
Podawaj z surówką.


piątek, 13 lutego 2015

Fasolka z oprószonymi warzywami.

- średnia marchewka
- kawałek selera
- biała część pora
- pół stąka czerwonej papryki
- pół stąka  żółtej papryki
- pół łyżeczki cząbru
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki magii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- koperek
- sól, pieprz,
- łyżka oliwy
-  szklanka ugotowanej białej lub czerwonej fasolki



Marchewkę , selera, pora  i paprykę kroimy w  cienkie paski.- słupki (ok. 5 cm długości.)
Warzywa krótko dusimy z dodatkiem magii i oleju (al dente), pod koniec dodajemy zioła, koper, koncentrat i fasolę.
Przyprawiamy do smaku.
Można podawać  na ciepło lub  na zimno.\

Wystudzone wstawić do lodówki., fasolka najlepiej smakuje następnego dnia:).



wtorek, 10 lutego 2015

Wegańskie pączki,faworki, rogaliki- oponki.

Pączki w kształcie serducha ( Walentynki tuż, tuż)!
Przygotowujemy ciasto w/g przepisu na rogaliki przepis tutaj, zamiast oponek wykrawamy foremką serduszka i smażymy.
Usmażone pączki-serca,osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.





A może tradycyjne pączki lub faworki ?


http://weganskie.blogspot.com/2011/03/paczki.html
http://weganskie.blogspot.com/2013/02/faworki-bananowe.html

http://weganskie.blogspot.com/2012/02/rogaliki-oponki.html


sobota, 7 lutego 2015

Risotto z warzywami.

- pół szklanki ryżu najlepiej  arborio
- marchew
- kilka pieczarek
- kawałek selera
- kawałek pora
- kawałek papryki
- 2-3 liście pekinki
- pół puszki kukurydzy
- koperek
- kieliszek białego wina 
- półtorej szklanki bulionu
-  plus warzywa na bulion: marchew, pietruszka, seler, por
- sól, pieprz,oregano,curry
-  oliwa
 
Gotujemy bulion z warzyw, przyprawiamy do smaku, odlewamy potrzebną ilość i  stawiamy w cieple.
Przygotowujemy również warzywa.
Marchew, seler, por i pieczarki pokrój i podduś na rozgrzanej  patelni, pod koniec dodaj pokrojone liście pekinki i kurydzę,  posól do smaku.

W garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp ryż i zeszklij go, następnie dodaj kieliszek wina i część gorącego bulionu, często mieszając.
 Dadaj podduszone warzywa i posiekany koperek do gotującego się ryżu, przypraw do smaku.
Podlej następną porcją bulionu, gdy poprzednia się wchłonie i  często mieszaj.
Warzywa i bulion powinny być gorące.
Gdy ryż wypije całą porcję potrzebnego bulionu, zdejmij z ognia, przykryj i  postaw na chwilę,by doszedł.

  Risotto  z warzywami można podawać jako samodzielne danie lub np. z kotletem sojowym i dowolną surówką.


.



niedziela, 1 lutego 2015

Łazankowe piramidki.

- ok. 25 dag makaronu łazanki
- 25 dag pieczarek
- 30 dag kapusty kiszonej
- cebulka
-  nieduża marchewka
- sól, pieprz,majeranek lub kminek
- olej do smażenia
Makaron ugotować al dente, dodając do wody sól i  łyżkę oleju,wówczas się nie posklejają .
Kapustę wypłukać, odcisnąć..
Odciśniętą kapustę pokroić(długość  ok.2cm),zalać wodą i ugotować,dodając startą na tarce z grubymi oczkami marchewkę .
Na oleju zeszklij cebulkę,dodaj  pokrojone pieczarki, podsmaż.
Ugotowaną , odciśniętą kapustę połącz z podsmażonymi pieczarkami dopraw solą,pieprzem i majerankiem lub kminkiem.
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami makaron i kapustę,  zapiecz krótko.
Smakuje równie dobrze w wersji kapusta wymieszana z łazankami.