sobota, 29 sierpnia 2015

Roladki z soczewicą

ciasto na naleśniki: 
- szklanka mąki
-  pół szklanki mąki owsianej
- ok.półtorej  szklanki wody lub mleka roślinnego
-  2 łyżki oleju
-  sól, pieprz ziołowy, szczypta kurkumy
- olej do smarowania patelni
Składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli jest za gęste dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadkie więcej mąki. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut, a następnie wlewamy niewielką ilość ciast na rozgrzaną patelnię, rozprowadzamy je kulistym ruchem po całej patelni. Smażymy z obu stron na lekko zloty kolor.

 farsz:
-  półtorej szklanki ugotowanej soczewicy
-  pół strąka papryki
- kawałek cukinii
-  kilka pieczarek
-  mała cebulka
-  ząbek czosnku
-  natka pietruszki
 - 2 łyżki oleju
-  sól, pieprz, ulubione zioła
-  dodatkowo kilka liści sałaty i  pomidor

Ugotowaną soczewicę przepuść przez praskę.
Wszystkie warzywa pokrój, podduś na patelni, wystudź a następnie dodaj do soczewicy. Całość wymieszaj, przypraw do smaku.
Pomidora sparz, zdejmij skórkę.
Naleśniki posmaruj masą soczewicową , na to połóż  liście sałaty i pokrojonego pomidora. Zwiń naleśniki formując roladę.  Z każdej roladki odkrój brzegi, pozostałość pokrój na trzy części.




środa, 26 sierpnia 2015

Kotleciki z soczewicy i warzyw.

-  półtorej szklanki ugotowanej soczewicy
-  pół strąka papryki
- kawałek cukinii
-  kilka pieczarek
-  mała cebulka
-  pomidor
-  ząbek czosnku
-  natka pietruszki
-  pół szklanki  ugotowanej  kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju
-  sól, pieprz, ulubione zioła

Ugotowaną soczewicę przepuścić przez praskę.
Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę.
Wszystkie warzywa pokroić, poddusić na patelni, wystudzić a następnie dodać do kaszy i soczewicy. Całość wymieszać, przyprawić do smaku.
Formować małe kotleciki, obtoczyć w ziarnach, usmażyć lub upiec.
Podawać z warzywami.



niedziela, 23 sierpnia 2015

Surówka z kalafiora, ryżu i orzechów.

 -  szklanka ugotowanego ryżu  (najlepiej brązowego)
-  kalafior
-  mała cukinia
-  garść rodzynek
-  kilka orzechów włoskich
-  garść fistaszków
- sól, pieprz,sos sojowy
-  oliwka,
- sok z cytryny
                                                      -  oregano 
Różyczki kalafiora gotować w  osolonej wodzie al dente, odcedzić, ostudzić.
Plastry cukinii przyprawić, dusić do miękkości.
Rodzynki namoczyć we wrzącej wodzie ok.10 min. odsączyć.
Orzechy podprażyć na suchej patelni.
Ugotowany ryż połączyć z kalafiorem, cukinią, rodzynkami i orzechami, wymieszać i przyprawić do smaku.
Przygotować sos z oliwki, soku cytryny i oregano, polać surówkę i delikatnie wymieszać.




niedziela, 16 sierpnia 2015

Marynowane tofu z kaszą i warzywami.

- kilka plastrów  marynowanego tofu tutaj
- 2 marchewki
- pietruszka
- mała cukinia
- garść ugotowanej fasolki szparagowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  mąka gryczana ok.1 łyżka
- kawałek cebuli, ząbek czosmku
- sól, pieprz,bazylia, papryka
 - 2 łyżki oleju

Obraną marchewkę i pietruszkę gotujemy na parze.
Cukinię kroimy w plastry i  lekko obsmażamy z dwu stron na patelni, pod koniec dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek, marchewkę, pietruszkę i strąki fasoli, dusimy.
Całość oprószamy mąką gryczaną, dodajemy koncentrat  i troszeczkę wody, krótko gotujemy, mieszając.
Przyprawiamy do smaku.
Tofu marynowane podsmażamy na oleju.
Podajemy z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko i koniecznie z surówką.



sobota, 15 sierpnia 2015

Tofu marynowane.

-  opakowanie tofu
-  oliwa z oliwek
-  sos sojowy ciemny
-  roztarty ząbek  czosnku
-  ulubione zioła, suszone i świeże
-  sól, pieprz

W miseczce przygotowuję  marynatę.
 Oliwę  rozcieram z czosnkiem, dodaję sól, zioła i sos sojowy.   Marynata powinna  być dość ostra, o intensywnym smaku.
Tofu kroję w cienkie kawałki, zalewam marynatą i odstawiam do lodówki.
Dobrze jest  to zrobić w  zakręcanym słoiku, by co jakiś czas można było go odwrócić.
 Zostawiam na 2-5 godzin, ale może też poleżeć do następnego dnia.
Przed podaniem  tofu odsączam i lekko podsmażam z obu stron na rozgrzanej patelni z oliwą.
Tak przygotowane tofu wykorzystuję na różne sposoby.




niedziela, 2 sierpnia 2015

Sałatka z kulkami inaczej.

 -  szklanka ugotowanej soczewicy
-  1/3 szklanki ziaren słonecznika
-  1/3 szklanki fistaszków
-  marchewka
-  natka pietruszki, lub koperek
-  oliwa
-  sól, ulubione przyprawy np.zioła prowansalskie
- pokruszone płatki kukurydziane do panierki

 Ugotowaną soczewicę przepuścić przez maszynkę lub praskę.
 Pamiętajmy,że soczewica namoczona 3-4 godziny znacznie szybciej  się gotuje, wystarczy 5-8 minut gotowania , by uzyskać soczewicę al dente.
Słonecznik i orzeszki namaczamy (osobno) przez 2-3 godziny. Odsączamy i przepuszczamy przez praskę.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić na oliwie. Natkę pietruszki drobno posiekać. Połączyć  wszystkie składniki, przyprawić do smaku. Z  masy formować małe kulki, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych, do płatków można  dodać ziarna sezamu lub słonecznika.
Kuli obsmażyć na złoty kolor, wyłożyć na półmisek i  obsypujemy kolorową sałatką z warzyw.
Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.

  Sałatka.:
 - pomidor, lub kolorowe papryki
-  szczypiorek
 -  brokuł ugotowany al dente ( tym razem wykorzystałam odcięte od  różyczek brokuła  łodyżki)
-  sezam
 - łyżka oliwki z oliwek
Warzywa kroimy , delikatnie mieszamy z oliwką.