poniedziałek, 23 listopada 2015

Kotlety z kus-kus.

-  soczewica
- 1/3 szklanki kaszy kus-kus
-  marchew
- kawałek selera
-  kawałek pora
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, curry, majeranek

Soczewicę namoczyć przez 5 godzin, a następnie gotować ok. 4-6 minut.  Po wystudzeniu przepuścić przez praskę.
Kaszę kus-kus nasypać do szklanki i zalać wrzącą wodą 1 cm powyżej poziomu kaszy, zaczekać by wystygła i napęczniała.

Marchew, selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobno pokroić.
Warzywa poddusić na oleju.
Połączyć soczewicę, kaszę i podduszone warzywa doprawić do smaku i wymieszać masę.

Formować kotlety, smażyć na złoty kolor lub piec w piekarniku.
 Podawać z ziemniakami i surówką.


środa, 11 listopada 2015

Róże na Piąte Urodziny bloga WEGAŃSKIE JEDZONKO.

ciasto :
- szklanka mąki (można razowej)
- 2 łyżki płatków owsianych zalanych ciepłą wodą
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
-  łyżka soku z cytryny
-  2 łyżki wiórek kokosowych
dodatkowo :
 dwa nieduże jabłka, sok z cytrynu, cynamon, cukier waniliowy
2 łyżki dżemu
do posypania łyżka cukru pudru

  Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie pokroić jabłka w plastry, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
Ciasto rozwałkować cienko, pokroić w 6 cm pasy, posmarować cienko dżemem. Na połowie pasa układać jabłka, przykryć drugą połową, zrolować, poprószyć cynamonem i cukrem waniliowym.
Wstawić do foremek i do piekarnika na ok 50 minut.


Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 9 listopada 2015

Kuleczki z curry.

kulki
-  szklanka ugotowanej soczewicy
-  pół szklanki ziaren słonecznika
-1/3 szklanki fistaszków
-  marchewka
-  kilka pieczarek
-  mała cebulka
- 3 łyżki płatków owsianych
-  łyżeczka curry
- natka pietruszki
-  olej
-  sól, ulubione przyprawy
- pokruszone płatki kukurydziane do panierki
 dodatkowo: kawałek ugotowanego brokuła ( można wykorzystać łodyżki) i kawałek czerwonej papryki
 garść ziaren słonecznika, suszonej żurawiny i rodzynek

 Ugotowaną soczewicę przepuścić przez maszynkę.
 Pamiętajmy,że soczewica namoczona 3-4 godziny znacznie szybciej  się gotuje, wystarczy 5-8 minut gotowania , by uzyskać soczewicę al dente.
Słonecznik i orzeszki namaczamy (oddzielnie)
Pieczarki pokroić i poddusić na oleju z drobno pokrojona cebulką i startą na tarce o grubych oczkach. Połączyć  wszystkie składniki, z  masy formować małe kulki, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych, do których można dodać ziarna sezamu lub słonecznika.
Partiami smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z oby stron. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Ułożyć na talerzu na przemian z ugotowanym brokułem i podduszoną papryką .
Po wierzchu posypać podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, połączonymi z suszoną żurawiną i rodzynkami.

niedziela, 8 listopada 2015

Pierogi z kaszą gryczaną i warzywami.

ciasto:
- szklanka przegotowanej ciepłej wody
-  mąka ok. 2.5 szklanki
- sól
- łyżka oleju

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ciepłą  wodę, olej i sól,
zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.  Ciasto ma być elastyczne i lśniące
Podzielić na części, przykryć miseczką , by nie wysychało.
Każdą część rozwałkować dość cienko, szklaneczką wycinać kółka , nakładać farsz , zlepiać pierogi.
Wkładać partiami do wrzącej wody, gdy wypłyną na wierzch, gotować 1 minutę, wybierać  łyżką cedzakową na durszlak. Odsączone wyłożyć na talerz.
Uwaga: Pierogi nie będą się do siebie kleiły, jeżeli do wody w której je gotujemy dodamy łyżkę oleju.

 farsz:
-  szklanka kaszy gryczanej
- 2 ugotowane  ziemniaki
-  kawałek pora
-  pół strąka papryki czerwonej
-  kilka pieczarek
- zielony koperek
-  2 łyżki oleju
- sól, pieprz, ulubione zioła

Kaszę gotuję na wolnym ogniu (ok. 10-15 minut) w dwóch szklankach wody, mieszając od czasu.  Pod koniec gotowania dodaję podduszone, drobno pokrojone warzywa : por, papryka i pieczarki. Doprawiam do smaku, zdejmuję z ognia i odstawiam w ciepłe miejsce by odpoczęła ( można przykryć ręcznikiem papierowym i ściereczką). Do wystudzonej kaszy dodaję przepuszczone przez praskę ziemniaki, posiekany koperek i ulubione zioła, mieszam. Gotowy farsz nakładam na  przygotowane wcześniej kółka i zlepiam pierogi.