sobota, 26 grudnia 2015

Wege piernik .

- 3/4szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanko oleju
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu z mniszka
- 2 łyżki dżemu śliwkowego
- 2 łyżki kakao
- łyżka octu jabłkowego
- przyprawa do piernika , cynamon
-  szklankę bakalii: orzechy, rodzynki, żurawina, daktyle, morele,
 wiórki kokosowe, ziarna słonecznika
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody
dodatkowo: powidła śliwkowe, masa orzechowa,  polewa

 Mieszamy suche składniki z suchymi, mokre z mokrymi, łączymy razem, mieszamy i do piekarnika na ok. 50 minut. Można zrobić test suchej słomki.
Po wystudzeniu przekroić piernik na trzy placki. Pierwszy placek smarujemy dżemem, drugi masą, wierzch polewamy polewą, można ozdobić orzechami i innymi bakaliami.

masa orzechowa::
- szklanka mleka roślinnego
- po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
 - 3/4 szklanki orzechów włoskich
Gotujemy  budyń, po wystudzeniu miksujemy ze zmielonymi orzechami.


czwartek, 17 grudnia 2015

Sałatka z buraczków.

- 50 dag  czerwonych buraczków
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2-3 ząbki czosnku
-  ćwierć łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos:
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
-  2 łyżki oliwy
- sol, pieprz

Umyte buraczki ugotuj lub upiecz, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. połącz z orzechami, roztartym czosnkiem i solą, posyp kolendrą, pieprzem, skrop oliwą i winnym octem lub sokiem z cytryny wymieszaj. Wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp natką pietruszki.




sobota, 5 grudnia 2015

Pierogi z ziemniakami.

 ciasto:
- szklanka przegotowanej ciepłej wody
-  mąka ok. 2.5 szklanki, może być gryczana
- sól
- łyżka oleju

Mąkę zmieszać z ciepłą  wodą,dodać olej i sól,
zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.  Ciasto ma być elastyczne.Podzielić na części, przykryć miseczką , by nie wysychało.
Każdą część rozwałkować dość cienko, szklaneczką wycinać kółka , nakładać farsz , zlepiać pierogi.
Wkładać partiami do wrzącej wody, gdy wypłyną na wierzch, gotować 1 minutę, wybierać  łyżką cedzakową na durszlak. Odsączone wyłożyć na talerz.
Uwaga: Pierogi nie będą się do siebie kleiły, jeżeli do wody w której je gotujemy dodamy łyżkę oleju.


farsz:
 - mała miseczka ugotowanych ziemniaków
- średnia cebula
- sól, ostra papryka, pieprz ziołowy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki koperku

Ziemniaki przepuść przez maszynkę. Cebulkę drobno pokroić, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przyprawy, wymieszać z ziemniakami.




piątek, 4 grudnia 2015

Cieciorka ze szpinakiem.

- szklanka cieciorki
- cebula
- 500 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, tymianek

Cieciorkę opłukać, namoczyć na noc ( 12 godz.) po tym czasie ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie ok.90 min.
Na dużej patelni  rozgrzać oliwę, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić, dodać tymianek i szpinak, pod koniec dodać cieciorkę, koncentrat i płatki owsiane, wymieszać, chwilę poddusić, przyprawić do smaku. Podawać na gorąco.Można posypać dowonymi kiełkami.





wtorek, 1 grudnia 2015

Zwykly, niezwykły obiad .

 kotlety:
 -  szklanka ugotowanego ryżu - może być brązowy
 -  szklanka ugotowanej  soczewicy 
 -  szklanka ugotowanych warzyw(marchew, groszek, seler, brokuły)
 -   mała cebulka
 -   łyżka oleju
- 2 łyżki płatków owsianych
  -  sól,  pieprz, zioła prowansalskie
  -  dwie łyżki panierki ( pokruszone płatki kukurydziane plus ziarna       słonecznika)

 Ryż, soczewicę i warzywa zemleć w maszynce,
dodać zeszkloną na oleju cebulkę i płatki owsiane .
Wyrobić  masę dodając przyprawy.
Formować  kotlety, obtoczyć od spodu w panierce
 i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, po wierzchu posypać ziołami .
Piec pod przykryciem ok. 35 minut lub smażyć na patelni na złoty kolor.
 Podawać z ziemniakami i surówką

warzywa duszone:
- marchew ( w pasy-słupki)
- por  ( w słupki)
- pieczarki (w paski)
- pół cebulki
- ząbek czosnku
-  2 łyżki oleju
-  sól, pieprz, ulubione zioła
Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek zeszklić na oleju dodać warzywa i dusić do miękkości (kilka minut). Warzywa powinny być lekko chrupiące al dente.