wtorek, 15 marca 2016

Bezglutenowe ciacho.

 - szklanka mąki gryczanej
- szklanka mąki kukurydzianej
- 3/4 szsklanki mąki ryżowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżkipełne ( z małym czubkiem) zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki ksyfitolu lub cukru trzcinowego
- 6 łyżek oleju
- czubata łyżka karobu lub kakao
- szczypta soli
- ok. pól szklanki wody

Składniki suche mieszamy ze sobą dodajemy olej i powoli dodajemy odpowiednią ilość wody., wyrabiamy ciasto na gładką masę. Schładzamy w lodówce ok. półtorej godziny. Dzielimy ciasto na trzy części wałkujemy i pieczemy oddzielnie trzy placki.

masa:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
-  2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
    -  opakowanie tofu naturalnego 

    Z pierwszych czterech składników gotujemy budyń, studzimy.
    Tofu (możemy przepuścić przez praskę ) a następnie miksujemy na jednolitą masę, dodając budyń. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części.
    Pierwsze dwa placki smarujemy powidłami śliwkowymi, przekładamy masą,
    Na wierzch możemy zrobić polewę karmelową z daktyli i dowolnie przyozdobić.
Polewa z daktyli:
Daktyle opłukać i zalać wrzątkiem moczyć ok. dwu godzin , następnie zmiksować z częścią wody. Gotować w garnku w celu odparowania wody do momentu aż uzyskamy odpowiedniej konsystencji masę. Ciepłą wylewamy na wierzch ciasta.


piątek, 4 marca 2016

Seler w sosie orzechowym.

    - seler średniej wielkości
    - łyżka oliwy
    - niepełna łyżka sosu sojowego
    - ulubione przyprawy
    sos:
    - 5 dag orzechów włoskich
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 2-3 ząbki czosnku
    -  2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
    -  pół szklanki oleju sojowego
    - papryka ostra, sól
    Seler obrać, pokroi ć na plastry o grubości ok. 5mm.
    Wrzucić na wrzącą, dobrze przyprawioną.wodę ( najlepiej bulion warzywny).
    Gotować kilka minut, powinny być al dente.osączyć, obtoczyć w przyprawach i zanurzyć w oliwie zmieszanej z sosem sojowym.
Orzechy lekko przyrumienić na suchej patelni, wystudzone zmieszać z koncentratem, z rozgniecionym czosnkiem, octem i papryką, posolić i zmiksować blenderem. . Pod koniec dodać cienkim strumieniem olej i chwilę miksować. Plastry selera położyć na talerzu i polać sosem. Całość można posypać zielonym koperkiem lub pokruszonymi orzechami.



wtorek, 1 marca 2016

Duszone warzywa z pieczarkami.

    - 20 dag pieczarek
    - 10 dag cebuli
    - 10 dag selera
    - 2 garście granulatu sojowego
    - 1/4 szklanki bulionu warzywnego
    - 2 łyżki kopru lub posiekanej natki pietruszki
    - sól, pieprz, curry
    - opcjonalnie: szczypiorek , sos pomidorowy
      Pieczarki i warzywa oczyścić i opłukać. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry a selera w paski. Każdy składnik podzielić na połowę.
      W garnku układać warstwami pieczarki i warzywa. Pierwszą warstwę: pieczarki, cebula, seler, posypać granulatem, następnie można zmienić kolejność warstw: seler, cebula, pieczarki.Każdą warstwę oprószyć przyprawami i delikatnie solą, zalać bulionem i dusić na małym ogniu 15 minut. Przed podaniem posypać koperkiem lub natką . Udekorować szczypiorkiem i sosem pomidorowym. Podawać z kaszą gryczaną lub ciemnym pieczywem.