wtorek, 26 kwietnia 2016

Naleśniki ze szpinakiem i soczewicą.

 ciasto na naleśniki:
-  szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki owsianej ( mogą być mielone płatki)
- sol, pieprz,
- szczypta kurkumy
-   półtorej szklanki  mleka sojowego
- szklanka  wody
 - łyżka oleju

farsz:
- szklanka soczewicy
- pół opakowania mrożonego szpinaku
-  3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- pół cebulki
- po łyżce mielonych ziaren; słonecznik, dynia, siemię lniane
-  sól, papryka, cząber

Składniki na ciasto naleśnikowe  dokładnie  wymieszać   najlepiej   z  pomocą   trzepaczki ,
( konsystencję regulować wodą )
smażyć  cienkie  naleśniki .

Przygotowanie farszu
Soczewicę namoczyć ok.4 godzin, ugotować, wystudzić, przepuścić przez praskę.
 Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na patelni, dodajemy posiekany czosnek i szpinak, dusimy ok 10 minut.
Soczewicę mieszamy z przygotowanym szpinakiem i zmielonymi ziarnami, przyprawiamy do smaku.  Gotowym farszem smarujemy naleśniki.





poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Gołąbki z młodej kapusty.

- główka młodej kapusty
- 2 szklanki ryżu
- marchew
- kawałek pietruszki
-  kawałek selera
- kawałek zielonej części  pora
-  pół strąka papryki
40 dag pieczarek
- cebula
- koncentrat pomidorowy ok. 2 łyżki
-  5 szklanek bulionu warzywnego
-  szklanka ugotowanej, zmielonej soczewicy
- sól, pieprz,papryka, curry, olej

 W główce kapusty  w okolicy " głąba" wykroić stożek , dzięki temu łatwiej zdejmować liście.
Kapustę krótko obgotować w osolonej wodzie, systematycznie zdejmując liście, odsączyć je  na durszlaku.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por i paprykę pokroić w kostkę, poddusić na oleju. Ryż zalać bulionem, dodać warzywa i koncentrat, zagotować. Pod koniec dodać podduszone pieczarki z cebulką. Gotować do momentu aż ryż wsiąknie wodę. Wystudzić. 
Do wystudzonego ryżu dodać soczewicę i wymieszać, przyprawić do smaku.
Masę ryżowa nakładać na liście kapusty zawijać gołąbki .
Każdy gołąbek podrumienić na patelni i układać w naczyniu wyścielonym liśćmi kapusty,
  Wierzch przykryć resztą liści ,podlać sosem :

pół szklanki wody ,  2 łyżki koncentratu ,
 sól,  przyprawy w.g uznania .


Przykryć naczynie i  włożyć do piekarnika  na  godzinę .
Gotowe gołąbki można podawać polane sosem pomidorowym .
Smakują odgrzewane.


wtorek, 12 kwietnia 2016

Pasta - smalczyk wegański.


- szklanka białej fasoli
- 2 cebule
-  1-2 ząbki czosnku
-  łyżka pokrojonego  czosnku niedźwiedziego lub drobnego               szczypiorku
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
-   łyżka majeranku
-  sól, pieprz

Fasolę namoczyć na 12 godzin, ugotować w świeżej wodzie do miękkości..
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać pokrojony ząbek czosnku, otarty majeranek i przyprawy.
 Fasolę zmiksować  lub przepuścić przez praskę , dodać cebulę z przyprawami i  czosnek niedźwiedzi, wymieszać.
Pastę można przechowywać w lodówce do 5  dni.