sobota, 28 maja 2016

Ciasto uniwersalne czyli szarlotka z rabarbarem lub z jabłkami.

 -  30 dag mąki
-  1/4 szklanki oleju
-  1/3 szklanki cukru brązowego
-  cukier waniliowy
-  2 łyżki   zmielonych płatków owsianych
-  łyżka octu jabłkowego
-  płaska łyżeczka sody
- 3 łyżki mleka roślinnego

- dodatkowo rabarbar smażony  z dodatkiem cukru.

Składniki połączyć, zagnieść  kruche, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby regulować mąką lub mlekiem).
2/3 ciasta wyłożyć w średniej wielkości tortownicy , na nim położyć smażony rabarbar, przykryć kawałkami pozostałego ciasta.  Wstawić do piekarnika , piec ok. 35 minut, aż ciasto się zarumieni.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

To ciasto możemy przełożyć jabłkami, gdy chcemy upiec szarlotkę, lub wyłożyć w większej blaszce,i np.  przed pieczeniem posmarować powidłami i  posypać bakaliami, możemy też dodać kakao i bakalii.



poniedziałek, 16 maja 2016

Sałatka ryżowa


    -  szklanka ugotowanego ryżu najlepiej brązowego,choć biały       np.jaśminowy też jest okej
     -  łyżka oliwy
    -  sok z cytryny
    -  pęczek grubo posiekanego szczypioru
    - kilka listków posiekanej mięty.
     - sól, pieprz biały.

     Ugotowany i wystudzony ryż mieszam ze szczypiorem i miętą, dodaję oliwę i sok, przyprawiam do smaku. Sałatkę odstawić na pół godziny , by szczypior puścił troszkę soku. Dobrze komponuje się z surówką z pomidorów.
    Tak przygotowaną sałatkę można zabrać w pojemniku do pracy lub na wycieczkę.
    uwaga:
    Wraz z sałatką można podać kotlecik z soczewicy, by uzupełnić danie w białko.