niedziela, 14 maja 2017

Naleśniki ze szpinakiem.

-  3 łyżki zmielonych płatków owsianych
-  półtorej szklanki mleka roślinnego
-  półtorej szklanki wody
- ok. dwie i pół szklanki mąki
-  pół łyżeczki soli
-  pieprz, majeranek,szczypta kurkumy, curry, imbir, oregano
 -  2 łyżki oleju
 Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy  pikantne ciasto naleśnikowe, smażymy na patelni naleśniki.
 farsz:
- 0,25  dag  szpinaku świeżego ub  mrożonego
-  2  ząbki  czosnku
-  jedna  cebula
- 2  łyżki  oliwy
  - sól ,  pieprz

 Cebulę  i  czosnek zeszklić  na  oliwie  dodać  szpinak( jeżeli świeży to po umyciu,należy pokroić go na mniejsze części) ,  odparować.  Doprawić  do  smaku .
 Naleśniki smarować  nadzieniem składać  w  trójkąty, lub  zwijać  w  tzw .  rulonik .
 Podawać  z  sosem  pomidorowym, czosnkowym  lub lekko  podsmażone .






Brak komentarzy: