czwartek, 30 marca 2017

Pasta humus

- 250 g cieciorki
- 2 ząbki  czosnku
-  sok z cytryny
 - pięć łyżek uprażonych ziaren sezamu lub pasty tahini
 -  2 łyżki oliwy extra vergine
-  sól, pieprz , kmin rzymski




Opłukaną cieciorkę zalewam wodą z łyżeczką sody i zostawiam na ok.12-15 godzin.
 Po tym czasie gotuję ciecierzycę w świeżej wodzie do miękkości ok. godz. do półtorej.
Sezam leciutko podgrzewam na suchej patelni, po wystudzeniu mielę w młynu na pastę.
Odsączoną i wystudzoną ciecierzycę (ja najpierw przepuszczam przez praskę), wrzucam do blendera, dodaję czosnek, sok z cytryny i sezam, miksuję na pastę, pod koniec dodaje przyprawy i oliwę.
W trakcie przygotowywania pastę należy smakować, by zwłaszcza soku z cytryny, czosnku i przypraw była odpowiednia ilość dla naszego smaku.
Pasta humus jest doskonała do smarowania pieczywa.





sobota, 18 marca 2017

Mój zamiennik chałwy

- pół szklanki sezamu
- pół szklanki orzechów ziemnych
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki ziaren słonecznika
- 2 łyżki miodu z mniszka lub syropu klonowego
opcjonalnie:  kakao

 Ziarna wrzucam na rozgrzaną suchą patelnię i krótko podprażam, zdejmuję z ognia, przesypuję do miseczki gdyż na  gorącej  patelni nadal by się prażyły, a przepalone tracą wartości  i smak. 
Ziarna porcjami  mielę w młynku (lub w blenderze)  na masło orzechowe.
 W miseczce mieszam z miodem, czasami dodaję kakao.
Wstawiam na kilka godzin do lodówki do lodówki.





środa, 1 marca 2017

Makaron z sosem warzywnym.

-makaron (np.penne durum)
- marchew,
- seler,
- cebulka,
-  papryka,
- pomidory z puszki,
- ugotowana czerwona fasolka ,
- troszeczkę oleju
- sól, papryka, bazylia, czosnek

Makaron ugotować al dente.
Przygotować sos z pozostałych składników.
Podawać z dowolną surówką.


 podobne dania:


makaron z warzywami
potrawka pomidorowo -sojowa