sobota, 18 marca 2017

Mój zamiennik chałwy

- pół szklanki sezamu
- pół szklanki orzechów ziemnych
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki ziaren słonecznika
- 2 łyżki miodu z mniszka lub syropu klonowego
opcjonalnie:  kakao

 Ziarna wrzucam na rozgrzaną suchą patelnię i krótko podprażam, zdejmuję z ognia, przesypuję do miseczki gdyż na  gorącej  patelni nadal by się prażyły, a przepalone tracą wartości  i smak. 
Ziarna porcjami  mielę w młynku (lub w blenderze)  na masło orzechowe.
 W miseczce mieszam z miodem, czasami dodaję kakao.
Wstawiam na kilka godzin do lodówki do lodówki.





środa, 1 marca 2017

Makaron z sosem warzywnym.

-makaron (np.penne durum)
- marchew,
- seler,
- cebulka,
-  papryka,
- pomidory z puszki,
- ugotowana czerwona fasolka ,
- troszeczkę oleju
- sól, papryka, bazylia, czosnek

Makaron ugotować al dente.
Przygotować sos z pozostałych składników.
Podawać z dowolną surówką.


 podobne dania:


makaron z warzywami
potrawka pomidorowo -sojowa