czwartek, 25 stycznia 2018

Muffinki wegańskie.

 muffinki jasne:
- szklanka mleka sojowego
-  szklanka i 1/3  szklanki mąki
-  4 łyżki cukru
- wanilia lub cukier wanilinowy
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
-3/4  łyżeczki proszku do pieczenia

Mleko mieszamy z octem i odstawiamy na ok.10 minut, po tym czasie dodajemy olej.
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy. Foremki  napełniamy do 3/4 wysokości i wkładamy na 25-30 minut do piekarnika ( do suchego patyczka ). Pieczemy w temp.175 st.C .
Do ciasta możemy dodać bakalie , jabłko lub banana.
Po upieczeniu można zrobić polewę.


Muffinki kakaowe

- półtorej szklanki mleka sojowego
- łyżka octu winnego
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 6 łyżek oleju
- dwie łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
 Mleko mieszamy z octem, odstawiamy na 10 min. dodajemy olej . Suche  składniki mieszamy ze sobą, łączymy z mokrymi . napełniamy foremki i pieczemy w temp. 175 st.C ok.30 minut..
 -  

3 komentarze:

AGNIER pisze...

Muszę wypróbować ;)

margeta pisze...

Jestem pewna, że posmakują .

Agnieszka Krawczyk pisze...

Kakaowe zjadłabym nawet i teraz. Wyglądają na bardzo smaczne, zresztą re jasne również. :)

Pozdrawiam serdecznie. :)