piątek, 15 marca 2019

Pasta z porem i szczypiorem.

- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1.5 szklanki wody
- dwie szczypty kurkumy
- kilka pieczarek
- papryka ( można być kolorową)
- biały kawałek pora
- kawałeczek cukinii
- kilka listków natki pietruszki lub inne ulubione zioła
- 2-3 łyżki oleju
- dwie łyżki ziaren słonecznika
- dwie łyżki nasion z dyni
- szczypiorek
- sól, pieprz, papryka słodka

Kaszę płuczemy na sitku gorącą wodą, wsypujemy do garnka zalewamy wodą z kurkumą i solą, gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pieczarki, papryką, cukinię i pora drobno kroimy, oddzielnie.
Na patelni rozgrzewamy olej,  wrzucamy pokrojone pieczarki, po chwili dodajemy paprykę i cukinię. Gdy warzywka lekko zmiękną dodajemy pora a na koniec zioła, przyprawiamy do smaku.
 Do ciepłej kaszy dodajemy zmielone ziarna i pestki oraz podduszone warzywa, mieszamy.
Przygotowaną pastą smarujemy pieczywo, po wierzchu posypujemy szczypiorkiem.

uwaga: pastę możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
Podana z warzywami  świetnie pasuje na drugie śniadanie do pracy.
Kanapki najlepiej sporządzić tuż prze posiłkiem.






Brak komentarzy: