![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWauCjMfJeurToHumZlFag4Or3g0sXp2jBhiiI4k5m-HKREwLDLu5z6YWsRmT3L6mqGhdnxw67JH1XnKLtnmwZyuM1IO23-kkPPIbpejxRYWmtCZvJgrVJSHlisNVEnreSaN_7fY60OYU/s200/%25C5%259Bwi%25C4%2599ta+1977.jpg)
ciasto:
- 2.50 szklanki mąki
- ok. 1 szklankę ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
do nadzienia:
- wydrylowane wiśnie
- cukier
Z podanych wyżej składników zagnieść elastyczne i niezbyt twarde ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować cienko.
Za pomocą szklanki wykrawać kółka, na każde nakładać cukier i wypestkowane wiśnie, dokładnie zlepiać brzegi.
Przygotowane pierożki gotować partiami w lekko osolonej wodzie, dobrze jest dodać łyżkę oleju.. Po 3 -5 minutach od wypłynięcia wyjąć łyżką cedzakową i wrzucić następną porcję.
Z podanych wyżej składników zagnieść elastyczne i niezbyt twarde ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować cienko.
Za pomocą szklanki wykrawać kółka, na każde nakładać cukier i wypestkowane wiśnie, dokładnie zlepiać brzegi.
Przygotowane pierożki gotować partiami w lekko osolonej wodzie, dobrze jest dodać łyżkę oleju.. Po 3 -5 minutach od wypłynięcia wyjąć łyżką cedzakową i wrzucić następną porcję.
Pierogi możemy robić z innym nadzieniem owocowym: z borówkami, czernicami, śliwkami, truskawkami, a nawet że startymi na tarce jabłkami.