ciasto: (duża blacha)
- 50 dag mąki
- 1/3 szklanki cukru ( może być mniej)
- 50 dag mąki
- 1/3 szklanki cukru ( może być mniej)
- cukier waniliowy
- 3 - 5 łyżki mleka roślinne
- 1/3 szklanki oleju
- 3 - 5 łyżki mleka roślinne
- 1/3 szklanki oleju
- 200g margaryny wegańskiej
- płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego
- płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego
dodatkowo:
- litrowy słoik smażonych jabłek ( mogą być surowe i smażone na bieżąco)
- litrowy słoik smażonych jabłek ( mogą być surowe i smażone na bieżąco)
- galaretka wegańska lub agar
masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 3 budynie waniliowe na pół litra mleka ( lub 6 łyżek mąki ziemniaczanej, pomieszanej z mąką pszenną i kukurydziana )
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 3 budynie waniliowe na pół litra mleka ( lub 6 łyżek mąki ziemniaczanej, pomieszanej z mąką pszenną i kukurydziana )
- 4 łyżki cukru
( gotuję budyń)
dodatkowo:
- 3/4 kostki margaryny wegańskiej
- 3/4 kostki margaryny wegańskiej
Margarynę miksuję, stopniowo dodając ugotowany, wystudzony budyń.
dekoracja:
- 1/4 kostki margaryny wegańskiej
- 3 łyżki cukru lub miodu z mniszka
- 10 dag wiórek kokosowych
Margarynę rozpuszczam w szerokim garnku z cukrem, miodem i wiórkami.
Gdy masa zacznie się karmelizować, wykładam na wierzch ciasta.
Z powyższych składników ( na "ciasto" ) zagniotłam ciasto ( zagniatajac, dodaję na początku dwie szklanki mąki, natomiast pozostałą mąkę dodaje pod koniec, ułatwia to połączenie składników) .
Ciasto podzieliłam na dwie części.
Upiekłam dwa kruche placki.
Upiekłam dwa kruche placki.
Na pierwszy placek kładę smażone jabłka, na to masę budyniową, przykrywam drugim plackiem.
Wierzch ciasta dekoruje wiórkami.