Robiąc kluski śląskie dajemy ziemniaki i mąką ziemniaczaną.
Pyzy....tu możemy zmieniać ilości składników.
ciasto na pyzy:
- ziemniaki ugotowane ok.0.5 kg
- jeden duży surowy ziemniak
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąką pszenna
- sól
Mąki bierzemy czwartą część w stosunku do ziemniaków .
Ugotowanene, wystudzonego ziemniaki przepuszczam przez praskę, surowego zcieram na tarce na drobnych oczkach, odciskami łącze razem. Wykladam na stolnicy , dzielę na cztery części i jedna części kładę na wierzch a to miejsce uzupełniam mąką (2 łyżki ziemniaczanej i pozostałe miejsce pszenną. Ciasto ma być elastyczne, ale nie twarde.
W zależności od rodzaju ziemniaków,
możemy dodać troszkę więcej mąki.
uwago: Do ciasta nie nadają się młode ziemniaki.
Gotowe ciasto rozwałkowuje na stolnicy na grubosc 1 cm i wykrawam koła szklanką lub wałkuje i dzielę na części.
Na środek tak przygotowanego placka kładę farsz , łącze końcówki formując kulki.. Gotowe wrzucam do wrzącej lekko osolonej wody, po wypłynięciu na wierzch gotuje ok.3 min.
Farsz może być z zielonej soczewicy i pieczarek lub z samych pieczarek.
- szklankę ugotowanej i zmielonej soczewicy
- pieczarki ( ilość w/g uznania)
- sól,, papryką słodka , papryką ostra, ulubione ziola
- olej
Farsz powinien być odpowiednio, dobrze przyprawiony, by był smaczny i wyczuwalny.
Podawać okraszone podsmażoną papryką, cebulką lub pieczarkami, przyprawione na ostro papryką.