Sos keczupowy
- kilka łyżek koncentratu
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, bazylia
Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, dodać drobniutko
posiekany czosnek i pozostałe składniki., wymieszać.
Sos majonezowy I
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- 2 łyżki oliwy
- łyżka musztardy ,
- przegotowana woda (ok . 1/3 szklanki)
- przyprawy
Słonecznik zmielony w młynku do kawy ucieramy z oliwką i musztardą
na jasną puszystą masę rozcieńczamy wodą do odpowiedniej konsystencji
przyprawiamy dowolnymi ziołami w.g. uznania .
Sos majonezowy II
- kilka orzechów włoskich , ząbek czosnku ,
- łyżka soku z cytryny ,
- łyżka octu winnego
- 5 łyżek oleju , sól , pieprz
Orzechy podprażyć na suchej patelni , zmiksować czosnkiem solą pieprzem ,
octem , sokiem wyciśniętym z cytryny. Ucierając dodawać po łyżce oleju.
Powinien powstać sos podobny do majonezu .
Sos winegret
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki podprażonego na suchej patelni ziaren słonecznika
Przyprawy : sól , pieprz , zioła do sałatek
Składniki połączyć , wymieszać . Dodawać do surówek ,
sałatek i gotowanych warzyw .
Sos winegret II
Kilka łyżek oleju zmiksuj z sokiem z cytryny , ząbkiem czosnku
i kilkoma kroplami sosu sojowego .
Sos słonecznikowy
Pól szklanki ziaren słonecznika
Szklanka soku pomidorowego
Mała cebulka
pół łyżeczki soli
ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę .
Podawać do surówek i sałatek.
Sos włoski
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki zmielonego w prasce czosnku .
Wymieszać .podawać do surówek i sałatek.
Sos musztardowy
- kilka łyżek oliwy
- 3 łyżki musztardy ( najlepiej Francuskiej
- Pieprz , przyprawy w.g uznania .
Wymieszać , dodawać do surówek .
Sos ogórkowy-wiosenny
- świeży ogórek
- 2 duże ząbki czosnku
- pól pęczka kopru
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu jabłkowego
- świeżo zmielony pieprz , sól
Obrany ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pozostawić na 10 minut,odlać sok.
Czosnek przecisnąć przez praskę . Koperek, natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać,
Składniki wymieszać , przyprawić do smaku.
Sos doskonale nadaje się do warzyw gotowanych i pieczonych.
DZIEKUJE !!!!!!
OdpowiedzUsuńTego wlasnie szukalam, pozdrawiam serdecznie