"Zostając wegetarianinem ratujesz zwierzęta i ludzi,chronisz środowisko naturalne i jest to jedna z najzdrowszych rzeczy jakie możesz zrobić! " P. McCartney
czwartek, 3 lutego 2011
Zupa brokułowa.
Zdrowa dieta powinna obfitować w warzywa.
Dobrym sposobem na zwiększenie ich spożywania są zupy.
Talerz cieplutkiej zupy zjedzonej w zimowy dzień sprawi że poczujemy jak ciepło rozchodzi się po całym ciele i szybko zaspokoi pierwsze uczucie głodu.
By zimą zupy miały moc rozgrzewającą , należy je wzbogacić dodatkiem imbiru, papryki , chilii,,czosnku, gałki
W zupie nie należy warzyw rozgotowywać, bo tracą cenne witaminy.
Zupy zwłaszcza niskokaloryczne polecane są osobom chcącym zdrowo odżywiać się , odchudzającym się i diabetykom.
Do niskokalorycznej zupy nie należy dodawać zasmażki.
Najzdrowszymi dodatkami są : oliwa z oliwek, nasiona roślin strączkowych,
( fasola,groch,sola, soczewica,ciecierzyca), kasza jęczmienna, gryczana,
ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, grzanki z chleba żytniego,
olej rzepakowy i dużo rozmaitych warzyw, natka pietruszki, koper, szczypior,
czosnek, cebula i świeże oraz suszone zioła.
Przyprawami i ziołami zastępujmy częściowo sól.
Zupa brokułowa
- 2-3 ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora,
- kilka różyczek brokuła
- zioła prowansalskie, tymianek
- świeży koper
Ziemniaki należy pokroić w kostkę , marchewkę w talarki, pietruszkę, selera i pora w drobno kosteczkę . Pokrojone warzywa zalej wrzącą wodą , gotuj do miękkości warzyw. Ok. 5 minut przed zakończeniem gotowania dodaj różyczki brokuła. Dodaj cebulkę zeszklona na łyżce oliwy, zioła i świeży koper.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz