-
2-3 marchewki ,
- pół selera ,
No- pietruszka ,
- cebula ,
- por
- koncentrat pomidorowy (2-3łyżki )
- olej 3 łyżki ,
- 2 łyżki musztardy ,
- sól , pieprz , papryka słodka ,
- kilka kropel soku z cytryny ,
- 8 - 10 kotletów sojowych
Marchew , seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,
cebulę i pora drobno pokroić .
Wlać do naczynia żaroodpornego olej , następnie dodać wszystkie składniki
( oprócz kotletów ) wymieszać , przykryć przykrywą
i zapiec w piekarniku ok. .35 min.
W tym czasie ugotować kotlety ( krótko ) w dobrze i ostro przyprawionym
wywarze z warzyw .
Wyjąć z wody odcisnąć .
Sos warzywny po upieczeniu nakładać warstwami do słoja,
przekładając warstwy sosu kotletami ( na spodzie i na górze powinien być sos ).
Wstawić do lodówki by połączyć smaki .
Można podawać na zimno i gorąco z pieczywem .
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_vzbo2uPAjzk16Guc09I8wTyCC7eE8PeG-ZA1fWAKVXxENOdwcyU-uq6aAZuVDy9gRGhtgw0dGRq0I=s0-d)
- pół selera ,
No- pietruszka ,
- cebula ,
- por
- koncentrat pomidorowy (2-3łyżki )
- olej 3 łyżki ,
- 2 łyżki musztardy ,
- sól , pieprz , papryka słodka ,
- kilka kropel soku z cytryny ,
- 8 - 10 kotletów sojowych
Marchew , seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,
cebulę i pora drobno pokroić .
Wlać do naczynia żaroodpornego olej , następnie dodać wszystkie składniki
( oprócz kotletów ) wymieszać , przykryć przykrywą
i zapiec w piekarniku ok. .35 min.
W tym czasie ugotować kotlety ( krótko ) w dobrze i ostro przyprawionym
wywarze z warzyw .
Wyjąć z wody odcisnąć .
Sos warzywny po upieczeniu nakładać warstwami do słoja,
przekładając warstwy sosu kotletami ( na spodzie i na górze powinien być sos ).
Wstawić do lodówki by połączyć smaki .
Można podawać na zimno i gorąco z pieczywem .
Dziękuję bardzo za uczestnictwo w akcji "Wegańskie
OdpowiedzUsuńŚwięta". Jak zapewne wiesz, przepisy zostaną złożone
w bezpłatny e-book do ściągnięcia na stronie
Stowarzyszenia Empatia; mamy nadzieję, że ta
publikacja pomoże początkującym i mniej kreatywnym
weganom zaplanować doskonałe święta. Na końcu znajdą
się informacje o uczestnikach akcji i właśnie w tej
sprawie piszę.
Podamy adres bloga oraz podpiszemy autora: jak
chcesz być podpisana? Swoim nickiem, imieniem i
nazwiskiem, samym imieniem... Czy chcesz, żebyśmy
zamieścili krótką informację o Tobie, taką, jak w
profilu? Jeżeli tak, napisz proszę gotową formułkę
(do 250 znaków) i prześlij mi ją. Przykładowe opisy:
Azzahar mieszka w Poznaniu z kotem i kozą, prowadzi
bloga Śmierć Kanapkom a w wolnych chwilach gra w
Simsy.
Anna Nowak z bloga WeganizmFTW jest 19-letnią
warszawianką, studiuje socjologię i pomaga w
schronisku dla bezdomnych rybek. Planuje osiąść na
Suwalszczyźnie i hodować lamy.
Tomasz G. jest weganinem od 5 lat i działa aktywnie
w Stowarzyszeniu Empatia. Bloga Nie Zabijaj! założył
3 lata temu.
Niezależnie od tego, na jaką formę się zdecydujesz -
czy mamy nic o Tobie nie pisać, czy tylko podpisać,
czy umieścić minibiografię napisz proszę do 30
grudnia na adres weganskieswieta@o2.pl na co się
decydujesz. Jeżeli tego nie zrobisz, zostaniesz
podpisana nickiem z bloga i podamy tylko jego adres.
pozdrawiam,
Azzahar