poniedziałek, 24 października 2011

Kotlety z kus-kus

 -  200g kaszy kus-kus -  cebula
 -  kilka pieczarek
-  szklanka płatków owsianych lub jęczmiennych
-  pół szklanki otrąb pszennych
-  pół szklanki  zmielonego siemienia lnianego
 -  pół szklanki zmielonego sezamu
 -  parę kropel oliwy
-  sól, papryka słodka, imbir, majeranek, pieprz, bazylia

 Kaszę kuskus zalewamy  odpowiednio osolonym, gorącym bulionem warzywnym
( tak by bulion był 1 cm nad kaszą) i przykrywamy na około 5 minut.
Cebulkę i pieczarki lekko podduszamy.
Gdy kasza wchłonie cały bulion dodajemy pozostałe produkty i energicznie mieszamy,
jeżeli masa jest za rzadka dodajemy płatki owsiane.
 Przyprawiamy do smaku, formujemy kotlety  które smażymy z obu stron na złoty kolor
lub pieczemy w piekarniku.na posmarowanej oliwą blaszce.
 Polecam podawać ze świeżymi pomidorami.

3 komentarze:

  1. Ale apetycznie wygladaja :D Od razu pobrałam zdjecie do zbioru dań wegańskich :) A tak zdrowe ze mogłabyś pracować jako szefowa kuchni w jakimś santorium, widze mase wapnia, omega-3, białka i wysokowartościowych weglowodanów..

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki - pomysłów na kotlety nigdy nie jest za mało. Pewnie mielić siemienia i sezamu mielić mi się nie będzie chciało i wrzucę w całości, ale i tak dzięki wielkie za ten i inne pomysły :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za odwiedziny, cieszę się, że kotleciki przypadły Wam do gustu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń