- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- kawałek papryczki chili
- pół cebuli
- kawałek marchewki
- kawałeczek pora
- sos sojowy
- pieprz, sól w bardzo małej ilości
- 1 litr wody
- koper, lub natka pietruszki
- opcjonalnie : garść świeżego szpinaku
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oleju lekko podsmaż krążki marchewki, dodaj posiekaną cebulę i pora, na koniec dodaj imbir i czosnek. Zeszklij cebulę, nie dopuść by się podsmażyło na złoty kolor.
Dodaj wodę i zagotuj.Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodaj koper, natkę , szpinak, przypraw sosem sojowym i pieprzem, a w razie potrzeby solą.
Podawać do picia lub z makaronem.
Rosół imbirowy pomaga radzić sobie z grypą i przeziębieniem, a także hamuje tworzenie się stanu zapalnego w górnych drogach oddechowych.. Imbir i czosnek ma własności przeciwwirusowe.
Imbir zawiera gingerol- substancję, która blokuje działanie prostaglandyn współodpowiedzialnych za tworzenie się stanu zapalnego.Cebula i czosnek mają właściwości bakteriobójcze.
Żeby rosół miał dodatkowe właściwości lecznicze dodaj do prawie gotowej zupy duży pokrojony ząbek czosnku.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej jak wspomagać leczenie grypy zajrzyj tutaj.
warto zapamiętać, bo to ważny przepis :-)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, dziękuję
OdpowiedzUsuńj
Bardzo dobra, robię ją już drugi dzień :)
OdpowiedzUsuńzupa naprawdę dobra, polecam!
OdpowiedzUsuń