środa, 11 lipca 2012

Kotlet zakopiański

- 2 szklanki ugotowanej fasoli
- duża cebula
- 2 marchewki
- 300 g cukinii
- pół szklanki  bułki tartej
- ząbek czosnku
- oliwa, przyprawy
- bułka do obtaczania

Ugotowaną fasolę należy przepuścić przepuścić przez maszynkę lub praskę
Cebulę posiekać i lekko podsmażyć, dodać starte na grubej tarce cukinie i marchewki, wszystko poddusić . Dodać masę fasolową i przyprawy, wymieszać starannie i zdjąć z ognia aby wszystko trochę przestygło. Dodać bułkę tartą,  formować kotleciki i smażyć aż się zrumienią lub upiec w piekarniku.



5 komentarzy:

  1. A przyprawy jakie dodajesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyprawy polecam w/g upodobań. Ja dodaję odrobinę pieprzu, papryki słodkiej, curry czasami cząber lub majeranek.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Margetko dziękuję Ci za te pysznosci.

    Dodam, że dzięki Tobie, zaglądnęłam na stronę Jadwigi.
    Napisała Przepięknie o naszym słynnym bokserze Jurku Kuleju.
    Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Krystyno,ja też lubię zaglądać do Jadwigi, pisze tak barwnie, pięknie i treściwie. Cieszę się , że pomogłam Ci odnaleźć jej stronę.
    Cieplutko Was obie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń