- biszkopt
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pół szklanki cukru ( można mniej)
- pół szklanki oleju.
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótka, następnie dodajemy olej i cukier i miksujemy.
Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesianą obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
Wlewamy do średniej tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.
masa rafaello :
- 3 szklanki mleka sojowego ( może być waniliowe)
- 3 budynie waniliowe ( na 0,5l mleka)
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżki spirytusu
- pół kostki tofu
- 200 g + 50g ( do posypki) wiórek kokosowych
Budyń rozmieszać w pół szklance mleka, resztę mleka zagotować dodać cukier, cukier waniliowy. Ugotować budyń.Wystudzić.
Tofu "ucierać" mikserem z budyniem, na koniec dodać wiórki i alkohol.
Podzielić na trzy części.
Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na trzy cienkie płaty.
Placki przekładać masą kokosową, na wierzchu powinna znajdować się masa.
Po wierzchu posypać obficie wiórkami kokosowymi.
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pół szklanki cukru ( można mniej)
- pół szklanki oleju.
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótka, następnie dodajemy olej i cukier i miksujemy.
Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesianą obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
Wlewamy do średniej tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.
masa rafaello :
- 3 szklanki mleka sojowego ( może być waniliowe)
- 3 budynie waniliowe ( na 0,5l mleka)
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżki spirytusu
- pół kostki tofu
- 200 g + 50g ( do posypki) wiórek kokosowych
Budyń rozmieszać w pół szklance mleka, resztę mleka zagotować dodać cukier, cukier waniliowy. Ugotować budyń.Wystudzić.
Tofu "ucierać" mikserem z budyniem, na koniec dodać wiórki i alkohol.
Podzielić na trzy części.
Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na trzy cienkie płaty.
Placki przekładać masą kokosową, na wierzchu powinna znajdować się masa.
Po wierzchu posypać obficie wiórkami kokosowymi.
Cudo ! :D
OdpowiedzUsuńteż mi się podoba
OdpowiedzUsuńRety! muszę zrobić! A tymczasem zapraszam do mnie http://radostnakreativita.blogspot.cz/
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada apetycznie, niestety na tym koniec. Biszkopt wyszedl niesamowicie twardy, az tak ze nawet na polowe nie dalo rady go przeciac, wyladowl w smietniku :( kilka razy czytalam i sprawdzalam sklad, zrobilam wszystko wg przepisu mimo to porazka. Do kremu nie mam zastrzezen, tylko tyle ze samego kremu gosciom nie podam zatem niestety takze wyladowal w smietniku.
OdpowiedzUsuń