- szklanka ryżu najlepiej brązowego
- ok.25 dag pieczarek
- cebulka lub kawałek pora
- papryka dodatkowa do farszu
- marchewka, kawałek selera
- natka pietruszki
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, papryka słodka, ulubione zioła
- 1-2 ząbki czosnku
Papryki dokładnie umyj. Obetnij górną część i odłóż, oczyść z gniazd nasiennych i białych włókien, każdą lekko posyp solą , cukrem i papryką.
Marchew i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, por i paprykę pokrój w kostkę, wszystkie warzywa i pieczarki podduś na oleju, pod koniec duszenia dodaj posiekaną natkę pietruszki drobno pokrojony czosnek. Ryż zalej ok 2.5 szklankami bulionu warzywnego lub wody, zagotuj. Do gotującego się ryżu dodaj warzywa i koncentrat, gotuj do momentu aż ryż wsiąknie wodę, przypraw do smaku. Lekko wystudzonym farszem napełnij wydrążone papryki, przykryj odciętą górną częścią.
Naczynie posmaruj olejem, ustaw papryki by lekko dotykały się , zalej ok.1/4 szklanki bulionu (dobrze przyprawionego i dość słonego ) zmieszanego z łyżką koncentratu pomidorowego, przykryj pokrywą , wstaw do piekarnika, piecz w 180 st. C ok. 35 minut.
uwaga: biały ryż gotuje się znacznie krócej, używając brązowego musisz wydłużyć gotowanie do ok. 30 minut.
Fajne jedzonko :)
OdpowiedzUsuń