Do zrobienia torcika potrzebowałam dwóch biszkoptów kakaowych
na jedno ciasto biszkoptowe pieczone w średniej wielkości tortownicy:
- 1i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru ( można mniej)
- 5 łyżek oleju.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
Mleko łączymy z octem w misce szklacej, ceramicznej lub plastikowej ( nie używać miski ze stali nierdzewnej) i zostawiamy na krótko, następnie dodajemy olej, cukier i miksujemy.
Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesiane obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Delikatnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć lejącą się, ale dość gęstą konsystencję, jak biszkopt .
Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
Można zrobić próbę patyczkiem. Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
masa:
- 3 szklanki mleka roślinnego (najczęściej używam sojowego)
- 2 czubate łyżki mąki zemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 4- 5 łyżki cukru
Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, w trzeciej mieszamy mąki. Gotujemy budyń, studzimy.
Dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady,
- pół kostki margaryny wegańskiej
- pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy.
Margarynę ucieramy z orzechami, powoli dodając( po łyżce) miękką czekoladę i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając, by masa była gadka.
poncz: można zrobić alkoholowy ale gdy tortem chcemy poczęstować dzieci, wskazany będzie zwyklejszy.
- pół szklanki herbaty, sok z cytryny, kilka kropel esencji arakowej,
Przygotowane blaty ( cztery) kolejno kładziemy do tortownicy, nasączamy ponczem, smarujemy częścią masy ( niej więcej 1/5 ) i kładziemy kolejny blat, powtarzamy czynność. Przełożony torcik zostawiamy na ok. godzinę , by stężał, po tym czasie wyciągamy z tortownicy i smarujemy boki.
Dowolnie dekorujemy. Smacznego!
na jedno ciasto biszkoptowe pieczone w średniej wielkości tortownicy:
- 1i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru ( można mniej)
- 5 łyżek oleju.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
Mleko łączymy z octem w misce szklacej, ceramicznej lub plastikowej ( nie używać miski ze stali nierdzewnej) i zostawiamy na krótko, następnie dodajemy olej, cukier i miksujemy.
Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesiane obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Delikatnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć lejącą się, ale dość gęstą konsystencję, jak biszkopt .
Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
Można zrobić próbę patyczkiem. Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
masa:
- 3 szklanki mleka roślinnego (najczęściej używam sojowego)
- 2 czubate łyżki mąki zemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 4- 5 łyżki cukru
Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, w trzeciej mieszamy mąki. Gotujemy budyń, studzimy.
Dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady,
- pół kostki margaryny wegańskiej
- pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy.
Margarynę ucieramy z orzechami, powoli dodając( po łyżce) miękką czekoladę i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając, by masa była gadka.
poncz: można zrobić alkoholowy ale gdy tortem chcemy poczęstować dzieci, wskazany będzie zwyklejszy.
- pół szklanki herbaty, sok z cytryny, kilka kropel esencji arakowej,
Przygotowane blaty ( cztery) kolejno kładziemy do tortownicy, nasączamy ponczem, smarujemy częścią masy ( niej więcej 1/5 ) i kładziemy kolejny blat, powtarzamy czynność. Przełożony torcik zostawiamy na ok. godzinę , by stężał, po tym czasie wyciągamy z tortownicy i smarujemy boki.
Dowolnie dekorujemy. Smacznego!
Zaskoczę całą rodzinę nowym tortem :D
OdpowiedzUsuń