Dziś chcialabym się podzielić bardzo prostym przepisem na "sok" mirabelkowy, który to możemy użyć w zastępstwie soku z cytryny.😀
Wiem, wiem cytrynę można kupić o każdej porze roku i dnia, ale nie każdy mieszka w pobliżu sklepu.
Soku z mirabelek używam jako dodatek do kompotu np. z truskawek i innych. Można dodać do soku lub zrobić kompot tylko mirabelkowy. Taki " sok" dodaje kwasowości i wzmacnia smak. No i oczywiście przechowuje smak lata i co najważniejsze- witaminy.
Nadaje się do zupy owocowej a nawet można dodać go do np. barszczu czerwonego, ponieważ nie ma w składzie cukru.
Jednym słowem jest uniwersalny!
Wykorzystamy te owoce, ich obfitość i przygotujmy kilka słoiczków na zimę.
Ważne żeby robić w małych sloiczkach, bo jest kwaśny, przez co wydajny.
- dowolną ilość mirabelek ( czerwone dają ładny kolor, ale można mieszać z żółtymi, też otrzymamy piękny kolor) układam w maleńkich, wyparzonych słoiczkach np. po koncentrację pomidorowym.
Zalewamy wodą, zakrecam i pasteryzuje 15 minut. Po wyłączeniu zostawiam w garnku do wystygnięcia lub wyjmuje i odwracamy do góry dnem.
Mimo braku cukru wspaniałe się przechowuje.
Ważne: woda w sloiczkach i w garnku powinna mieć taką samą temperaturę.
Jeżeli zalewamy zimną to w garnek do pasteryzacji wlewamy też zimną wodę.