-mąka (ok.2 szklanki)
- gorąca woda (niepełna szklanka)
- łyżka oleju
- sól
Składniki łączymy ze sobą, zagniatamy.
Jeżeli ciasto jest zbyt gorące, możemy wymieszać łyżką, lub mikserem z mieszadłem do ciasta drożdżowego.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy farsz.
- ok. 50 dag pieczarek
- cebula
- sól, pieprz, papryka słodka
- olej do smażenia
- 2 łyżki ugotowanej soczewicy.
Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podduszamy na oleju na wolnym ogniu.
Pod koniec przyprawiamy do smaku.
Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Na stolnicy posypanej mąką rozwalkujemy ciasto, wykrawamy kieliszkiem małe kółka, które nadziewamy niewielką ilością farszu. Lepimy jak pierożki, na koniec łączymy dwa przeciwne końce.
Gotujemy partiami w osolonej wodzie, do ktorej dodajemy łyżkę oleju.
Po wyjęciu rozkładamy do wystudzenia na dużym talerzu.
Uszka możemy mrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz