- mirabelki,
- cukier
Przygotowujemy dowolną ilość mirabelek, dokładnie płuczemy i usuwamy pestki.
Możemy gotować z pestkami, ale wtedy czeka nas mozolna praca, trzeba będzie je po ugotowaniu przetrzeć przez sito lub durszlak.
Umyte owoce wsypujemy do szerokiego garnka, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania to conajmniej 20 - 30 minut od zagotowainia.
Teraz jeśli gotujemy z pestkami to staramy się jak najbardziej przetrzeć przez sito, odrzucając pestki.
Gotowy dżem mierzymy kubeczkiem i dodajemy tyle samo cukru.
Całość gotujemy 10 minut często mieszając .
Goracy dżem wlewamy do wyparzonych sloikow, oczyszczamy do sucha szyjkę słoika, zakręcamy, odwracamy i ustawiamy na ściereczce. Po 10 minutach odwracamy i czekamy do wystygnięcia.
Ten dżem jest gęsty, świetnie nadaje się do przekładania ciast i tortów.
Obcja II - mniej słodka:)
Oczyszczone owoce smażymy i dodajemy mniej cukru, tak by nam odpowiadał smak. W tym przypadku należy sloiki zapasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz