ciasto:
- 200 g margaryny wegańskiej- 2 łyżki oleju
- 3-4 łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- 4 łyżki wody lub mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- mąka ok. 2.5 szklanki
Zagnieść wszystkie składniki na miękkie ciasto, podzielić na trzy części .
Upiec w tortownicy 3 placki ,
po wystudzeniu przełożyć masą :
masa orzechowa:
- 2 szklanki mleka sojowego
- pół szklanki kaszy manny
- 150g zmielonych orzechów włoskach
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo
- 200g margaryny wegańskiej
2 szklanki mleka sojowego ugotować z cukrem i połową szklanki kaszy manny. Wystudzić.
Margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać po łyżce kaszy manny, orzechy i sok z cytryny.
Masa przełożyć wcześniej upieczone placki.
Masa przełożyć wcześniej upieczone placki.
Na koniec zrobić polewę kaimakową .
Posypać orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz