- kostka wegańskiej margaryny
- 3 łyżki stołowe miodu (np. miodu z mniszka )
- cukier wanilinowy
- przyprawa do piernika
- cynamon
- szczypta imbiru i kardamonu
- łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- kilka kropli soku z cytryny
- mąka
Składniki mieszamy ze sobą, jeżeli miód jest płynny to nie wymaga podgrzewania. Zagniatamy dość elastyczne ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Każdą po kolei wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy pierniczki foremką dowolne kształty lub szklanką-kółeczka.
Ukladamy na blasze ( z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy krótko ( wzaleznosci od piekarnika ok.10 minut, ciastka zmieniają kolor ale powinny być lekko miękkie.
Po wystygnięciu lukrujemy ...i zjadamy lub chowamy do pojemnika.
uwaga : Jeżeli pierniczków nie lukrujemy a lubimy słodkie możemy dodać do składników troszkę cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz