(duża blacha)
- 50 dag mąki ( ok. 3 szklanki)
- 1/3 szklanki cukru ( może być mniej)
- cukier waniliowy
- 5 - 6 łyżki mleka roślinne
- 1/3 szklanki oleju
- 5 - 6 łyżki mleka roślinne
- 1/3 szklanki oleju
- 200g margaryny wegańskiej
- płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego
- płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego
- jedno wege jajko
- opcjonalnie aromat waniliowy luk kokosowy( zamiast cukru waniliowego)
masa budyniowo -kokosowa:
- 3 szklanki mleka roslinnego
- 3 budynie kokosowe lub waniliowe
- 5 łyżek cukru
- 120g wiórek ( zmielonych w młynku)
- 200g margaryny wegańskiej skiej
Dodatkowo gęsty dżem z czarnej porzeczki, wiśniowy lub powidla śliwkowe.
Z powyższych składników ( na "ciasto" ) zagniotłam ciasto ( zagniatajac, dodaję na początku dwie szklanki mąki, natomiast pozostałą mąkę dodaje pod koniec, ułatwia to połączenie składników) .
Ciasto podzieliłam na dwie części.
Upiekłam dwa kruche placki.
Upiekłam dwa kruche placki.
Na pierwszy placek kładę dżem,na to 2/3 masy budyniowo - kokosowej, następnie przykrywam drugim plackiem, rozsmarowuje resztę masy. Całość posypuję wiórkami kokosowymi (100g) lub posypką kokosową.
masa budyniowo - kokosowa:
Z trzech pierwszych składników gotuję budyń, studzę.
Margarynę ucieram, dodaję zmielone wiórki, a następnie stopniowo po 2 łyżek wystudzonego budyniu.
Całość ucieram na puszystą masę.
- posypka kokosowa:
- 100 g wiorek kokosowych
- 1 łyżka margaryny roślinnej
- 2 łyżki cukru
Margarynę rozpuszczam w garnku, dodaje cukier i wiórki.
Krótko podgrzewam.
Wystudzoną posypuję ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz