- 30 dag mąki
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- cukier waniliowy
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- łyżka octu jabłkowego
- płaska łyżeczka sody
- 3 łyżki mleka roślinnego
- dodatkowo:
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- cukier waniliowy
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- łyżka octu jabłkowego
- płaska łyżeczka sody
- 3 łyżki mleka roślinnego
- dodatkowo:
jabłka pokrojone w kostkę wymieszane z z dodatkiem cukru, cynamonu i mąki ziemniaczanej.
- masa budyniowa:
- pół litra mleka
- dwa budynie waniliowe ( 40g) lub 4 łyżki mąki ziemniaczanej pomieszanej z kukurydzianą .
- 1.5 łyżki cukru
Składniki ciasta połączyć, zagnieść kruche, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby regulować mąką lub mlekiem).
2/3 ciasta wyłożyć w średniej wielkości tortownicy , na nim położyć jabłka, wyłożyć ugotowany, ciepły budyń i przykryć kawałkami pozostałego ciasta, ciasto można zetrzeć na tarce o grubych oczkach..
Wstawić do piekarnika , piec ok. 45 minut, aż ciasto się zarumieni.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.nie
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.nie