piątek, 16 sierpnia 2024

Szarlotka z budyniem..

 

 - 30 dag mąki
-  1/4 szklanki oleju
-  1/3 szklanki cukru brązowego
-  cukier waniliowy
-  2 łyżki   zmielonych płatków owsianych
-  łyżka octu jabłkowego
-  płaska łyżeczka sody
- 3 łyżki mleka roślinnego

- dodatkowo:
jabłka pokrojone w kostkę  wymieszane z  z dodatkiem cukru, cynamonu i mąki ziemniaczanej.
- masa budyniowa:
- pół litra mleka 
- dwa budynie waniliowe  ( 40g) lub 4 łyżki  mąki ziemniaczanej pomieszanej z kukurydzianą .
- 1.5 łyżki  cukru


Składniki ciasta połączyć, zagnieść  kruche, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby regulować mąką lub mlekiem).
2/3 ciasta wyłożyć w średniej wielkości tortownicy , na nim położyć jabłka,  wyłożyć  ugotowany, ciepły budyń i przykryć kawałkami pozostałego ciasta,  ciasto można zetrzeć na tarce o grubych oczkach..
 Wstawić do piekarnika , piec ok. 45 minut, aż ciasto się zarumieni.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.nie 




9r



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz