piątek, 7 lutego 2025

Drożdżówki z jablki

 

ciasto drożdżowe:

-25g drożdży 

- 1 lub 2 łyżki  cukru lub miodu z mniszka

- pół szklanki mleka roslinnego (najczesciej używam Alpro sojowo - waniliowe)

- ok.45 dag mąki 

- 2  lyzeczki zamiennika jajka: wege jajko w proszku

- 50g roztopionej margaryny wegańskiej 

- 1/3 łyżeczki soli


- opcjonalnie: wanilia lub cukier waniliowy, zwłaszcza  jeżeli używamy  napoju bezsmakowego.


1. Na początek przygotujemy rozczyn.
 Mieszamy drożdże z cukrem, dwoma łyżkami mleka i dwoma łyżkami mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 
2. Proszek wege jajko mieszamy z 2 łyżkami wody i łyżką oleju i dokładnie  mieszamy lub blendujemy.
3. Składniki  (oprócz margaryny) mieszamy, dodajemy rozczyn, zamiennik jajka i wyrabiamy ręcznie lub mikserem. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopioną margarynę. 
Ciasto wyrabiamy ok.15 minut.
Ciasto ma być miękkie, elastyczne i odstawać od dłoni.  Kule ciasta wkładamy do oproszonej miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, walkujemy w prostokąt, który dzielimy na prostokąty 8 na 10 cm


5. Na jednej stronie kładziemy smażone jabłka , drugą nadcinamy jak wyżej. 

6. Składamy wzdłuż dłuższego boku:  przykrywamy i dokladnie zlepiamy.
 7. Ukladamy ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiajac odstępy,  gdyż ciasto powiększy się. 
Odstawiamy na 20 min.. 
Smarujemy roztrzepanym mlekiem i olejem  zmieszanym z 1/3 łyżeczki cukru
6. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok.30 min.
w temp.180 st.C.
7. Po wyjęciu możemy polukrować




Smacznego!  💚❤️🩷





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz