nadzienie:
- 10 dag suszonych grzybów
- cebula
- 2 łyżki ugotowanej soczewicy ( jeśli nie mam może
być czerstwa namoczona bułka)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
ciasto :
- 2 szklanki mąki
- niepełna szklanka wody
- łyżka oleju, sól
Opłukane grzyby namaczam na kilka godzin w wodzie.
Po tym czasie gotuję je w tej samej wodzie do miękkości( ok. godziny).
Odcedzam., wywar zostawiam do barszczu. Po wystudzeniu
przekręcam przez maszynkę wraz z soczewicą.
Do masy dodaję drobno pokrojoną cebulkę, sól i pieprz.
Z mąki, wody i oleju zagnieść niezbyt twarde ciasto , rozwałkować ,
wykrawać małą szklaneczką kółka, nakładać nadzienie , zlepiać jak na piegi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz