- 1.kg buraczków
- pęczek włoszczyzny
- 2 ząbki czosnku.
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- majeranek, pieprz, papryka , jałowiec, sól
- wywar z grzybów
- ok.3 litry wody
- kwas burakowy
Obrane i pokrojone na duże części buraki gotuję z włoszczyzną
ok, półtorej godziny w niewielkiej ilości wody z dodatkiem przypraw .
By barszcz miał odpowiedni kolor tuż przed zagotowaniem
zakwaszam wywar octem jabłkowym lub dodaję wcześniej przygotowany
kwas burakowy i dodaję sól.
Pod koniec gotowania dodaję pozostałą ilość wody,wywar z grzybów,
zeszkloną posiekaną cebulkę z czosnkiem
Po odstawieniu z ognia przyprawić do smaku zakwasem, uzyskamy
wtedy piękny kolor i nie stracimy witamin.
Ugotowane buraczki można zużyć do sałatek .
możemy dodać niedużego utartego na tarce surowego buraczka.
Do barszczyku zamiast uszek możemy podać:
- paszteciki cięte
- rogaliki drożdzowe
Barszczyk czerwony jest moim najulubienszym a czy jest z uszkami fasolka czy podany inaczej mi wszystko jedno, byle był pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńpowodzenia zycze
J