piątek, 10 grudnia 2010

Uszka

       
           nadzienie:
  -  10  dag suszonych grzybów
  -  cebula
   -  2 łyżki ugotowanej soczewicy ( jeśli nie mam może
         być czerstwa namoczona bułka)
  -  2  łyżki oleju
  -  sól, pieprz

   ciasto :
            -   2 szklanki mąki
            -  niepełna szklanka wody
            -  łyżka oleju, sól

 Opłukane grzyby namaczam na kilka godzin w wodzie.
Po tym czasie gotuję je w tej samej wodzie do miękkości( ok. godziny).
Odcedzam., wywar zostawiam do barszczu.  Po wystudzeniu
przekręcam przez maszynkę wraz z soczewicą.
Do masy dodaję drobno pokrojoną cebulkę, sól i pieprz.
 Z mąki, wody i oleju zagnieść niezbyt twarde ciasto , rozwałkować ,
wykrawać małą szklaneczką kółka, nakładać nadzienie , zlepiać jak na piegi.
Na koniec zlepić dwa przeciwlegle brzegi, tworząc uszka.
  Gotować w lekko osolonej wodzie.

 

Brak komentarzy: