piątek, 3 czerwca 2011

Paszteciki cięte

-  3 łyżki zmielonych płatków owsianych
-  1.50 szklanki mleka roślinnego
-  1.50 szklanki wody
-  2.50 szklanki mąki
-  pół łyżeczki soli
-  pieprz, majeranek, kurkuma, curry, imbir, oregano
 -  2 łyżki oleju
 Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy  pikantne ciasto naleśnikowe,
smażymy na patelni naleśniki.
Wcześniej  przygotowujemy nadzienie.
   -   30  dag  soczewicy
  -   15  dag  pieczarek
  -   cebula
  -  sól ,  przyprawy  w,g  uznania
 Soczewicę  opłukać,   namoczyć  na  3  godziny  .
Gotować  w  świeżej  wodzie   krótko  ok.  5  min. ( al. dente)
 Ugotowaną  soczewicą  przekręcić  przez  maszynkę   dodać  podduszone ,
drobno  pokrojone  pieczarki z  cebulką ,  przyprawić  do  smaku .

 Farsz nakładać  na  usmażone  naleśniki  , zwinąć  w  rulonik
.Naleśniki  zanurzyć  w cieście naleśnikowym następnie obtoczyć w bułce tartej.
Każdy naleśnik pokroić na trzy ( większe na cztery ) części.
Przed podaniem podsmażyć na rumiano .


 Paszteciki można również  podawać z farszem z podduszonych  pieczarek.




2 komentarze:

Weganie pisze...

Mega!Najbardziej mnie to ciasto naleśnikowe kusi. Jak tylko się ochłodzi, biorę patelnię do reki ;)

Kasia pisze...

Bardzo zachęcająco wygladają :D Słodkie naleśniki to deser a nie obiad według mnie, a to ciasto bardzo dobrze brzmi. Zwykle przygotowuję wegańskie naleśniki przy użyciu budyniu waniliowego (proszku) w środku, ale takie robią się automatycznie waniliowe i wymagają słodzonego nadzienia