wtorek, 13 marca 2012

Paszteciki austriackie ze szpinakiem.

 ciasto naleśnikowe

-  3 łyżki zmielonych płatków owsianych
-  1.50 szklanki mleka roślinnego
-  1.50 szklanki wody
-  2.50 szklanki mąki
-  pół łyżeczki soli
-  pieprz, majeranek, kurkuma, curry, imbir, oregano
                                                      -  2 łyżki oleju

  Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy  pikantne ciasto naleśnikowe,
smażymy na patelni naleśniki.

 farsz:
-  40  dag  szpinaku  mrożonego
-  kilka pieczarek
-  2  ząbki  czosnku
-  jedna  cebula
-  2  łyżki  oliwy
-  2  łyżki  bułki  tartej
  - sól ,  pieprz
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulkę i czosnek drobno pokroić.
Tak przygotowane   zeszklić  na  oliwie  dodać  szpinak  ,  odparować ,
 zagęścić  bułką  tarta  ,
 Doprawić  do  smaku .
 Naleśniki smarować  nadzieniem  zwijać  w  tzw .  rulonik , kroić na mniejsze części .
Przed podaniem podsmażyć na rumiano..









Nieznana kuchnia świataOrganizator: Aniko

3 komentarze:

Kasia pisze...

Mniam :D Jaka dobra kombinacja, i te naleśniki też ciekawe, ja zawsze robię z dodatkiem budyniu albo skrobi kukurydzianej, ale te mielone płatki brzmią lepiej do treściwych wersji :) Tylko jak je mielisz, młynkiem do kawy? Czy masz jakaś maszynkę kuchenną do tego?

margeta pisze...

Kasiu,płatki mielę w młynku do kawy, mam też maszynkę ręczną do mielenia, ale wygodniej i szybciej jednak w młynku.
pozdrawiam:)

Kasia pisze...

Aha, dziękuję :)