środa, 25 stycznia 2012

Rogaliki drożdżowe z soczewicą


 ciasto:
   -  2.5  szklanki mąki
   -   4 dag drożdży
   -  1 szklanka mleka roślinnego
   -  kopiasta łyżka gęstego przecieru z dyni
  -  1/2 łyżki cukru
  -  4-5 łyżek oleju
  -  szczypta soli
Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki. dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, przecier z dyni  i wyrabiamy ciasto, tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  pozostawiamy do wyrośnięcia.
 Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,  przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części., z każdej formujemy kulę, którą wałkujemy na  kształt koła.
Koła pokroić promieniście na 8 równych trójkątów.
Trójkąty posmarować nadzieniem z soczewicy ( przepis niżej) tak by pozostał 1 cm ciasta nie posmarowany od brzegu. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy i układamy na posmarowanej olejem blasze. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 10- 15 minut.


nadzienie;
-   30  dag  soczewicy
  -   15  dag  pieczarek
  -   cebula
  -  sól ,  przyprawy  w,g  uznania
 Soczewicę  opłukać,   namoczyć  na  3  godziny  .
Gotować  w  świeżej  wodzie   krótko  ok.  5  min. ( al. dente)
 Ugotowaną  soczewicą  przekręcić  przez  maszynkę   dodać  podduszone ,
drobno  pokrojone  pieczarki z  cebulką ,  przyprawić  do  smaku .
 




 Rogaliki możemy posypać makiem, kminkiem lub słonecznikiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180stopni C.ok 30- 35 minut.



2 komentarze:

M. pisze...

fajne na przekąskę do pracy!

jadwiga pisze...

wygladaja smakowicie, do tego barszczyk czerwony i jest pyszne jedzonko